Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Eva Hamilton svarar kulturministern

Publicerad: 22 Februari 2011, 07:26
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:20

SVT:s vd Eva Hamilton avvisar kulturministern Lena Adelsohn Liljeroths utspel om skattefinansierad public service och ett smalare programutbud. Samtidigt öppnar hon för en förändring av tv-avgiften.


Ämnen i artikeln:

SVTLena Adelsohn Liljeroth

Det är i en debattartikel i DN som Eva Hamilton drar en lans för public service-modellen. Bakgrunden är ett utspel där kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths kritiserat den nuvarande modellen.

Bland annat anser kulturministern att budgeten för public service-bolagen SVT, SR och UR är för stor. Hon anser också att programutbudet måste göras smalare.

"Radio- och tv i allmänhetens tjänst är inte längre det enda alternativet och behöver inte längre vara -- och göra – allt för lyssnare och tittare. Finansieringen är förstås nära kopplad till uppdraget – till hur ska pengarna användas. Också här finns skäl att ta sig en funderare" sa hon bland annat i utspelet.

I debattartikeln i DN listar Eva Hamilton flera punkter som däremot går stick i stäv med Lena Adelsohn Liljeroths åsikter. Det som krävs för ett framtidens public service är enligt Eva Hamilton följande:

# Öppna SVT:s programarkiv.

# Webben måste vara en självklar del av public service.

# En delvis förändrad tv-avgift.

# Ett brett programuppdrag.

Kulturministern har också tidigare flaggat för att public service kan komma att bli skattefinansierat. Något som Eva Hamilton kraftigt avvisar.

"Det är ingen tillfällighet att de mest respekterade public service-bolagen i Europa är finansierade genom radio- och tv-avgift. Den ger ett politiskt oberoende och långsiktighet, jämfört med att ingå i de politiska prioriteringar som en finansminister måste göra varje år. För att hålla rågången fri är det också viktigt att public service-bolagen – inte Skatteverket – fortsatt har ansvaret att samla in avgiften." skriver hon i debattartikeln.

Eva Hamilton anser också att ett bärkraftigt public service måste ha ett brett programinnehåll, tvärt emot vad Lena Adelsohn Liljeroth anser.

Däremot anser Eva Hamilton att det kan behövas en förändring i tv-licensen då internet och mobil blir allt viktigare plattformar för tv-tittandet.

"I Tyskland har man nyligen beslutat om en helt ny typ av avgift som ska införas 2013. Hushållen betalar en månatlig avgift för möjligheten att ta emot ett kvalificerat public service-innehåll och avgiften är oberoende av vilken teknisk utrustning som används."

Under gårdagen berättade dagensmedia.se också om att vd:n för Sveriges Radio, Mats Svegfors gått ut i DN och försvarat public service.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

SVTLena Adelsohn Liljeroth

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.