Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

EU stoppar telebolagens ”fri surf på sociala medier”-erbjudanden

Publicerad: 27 juni 2022, 06:12

Utgivarnas Thomas Mattsson välkomnar att telkombolagen framöver inte kommer att kunna välja ut exempelvis vissa sociala medier och strömningstjänster och erbjuda dessa gratis i sina abonnemang.

Foto: Anna-Karin Nilsson

Efter många års turer står det nu klart att telekombolagen kommer att behöva behandla all internettrafik likvärdigt. Det sedan EU valt att gå på publicisternas linje.


Ämnen i artikeln:

TeliaToppnyheter förmiddag

Frågan om huruvida telkombolagen ska ha rätt att låta sina abonnenter fortsätta surfa hos utvalda tjänster även efter att deras surf har tagit slut har pågått sedan 2016. Telia, som i Sverige har kampanjat tillsammans med Facebook, har hela tiden hävdat att man respekterar nätneutraliteten. Det trots att Post- och telestyrelsen har konstaterat att bolaget bryter mot EU-regler om ett öppet internet. 

Så i slutet av förra veckan stod det klart att EU går på Post- och telestyrelsens linje och skyddar nätneutraliteten.

– Det är mycket välkommet att telkombolag inte ska få välja ut exempelvis vissa sociala medier och strömningstjänster och erbjuda dessa gratis i sina abonnemang, samtidigt som konsumenterna tvingas betala med sin datamängd för att ta del av journalistik från nyhetsmedier, säger Thomas Mattsson, ordförande för Utgivarna, och fortsätter:

– Vi har tidigare jämfört telekombolagens erbjudande om att fritt nyttja innehåll från deras samarbetspartners med att Trafikverket skulle erbjuda alla som kör ett visst bilmärke att rulla fram i bussfilerna. Internet är också infrastruktur och nätneutraliteten måste försvaras – inte minst för att säkra och uppmuntra tillgång och konsumtion av demokrativiktig publicistik.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TeliaToppnyheter förmiddag

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev