Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

"Ett stort intrång i oberoendet"

Publicerad: 11 september 2012, 11:29
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:12

Flera av de förslag som Public service-kommittén presenterar i dag hotar SVT:s, SR:s och UR:s integritet. Det säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.

Ämnen i artikeln:

Sveriges RadioSVTAlliansenUR

DT

Dante Thomsen


Det var klockan 13.00 i dag som Public service-kommittén presenterade sina förslag på hur de svenska public service-bolagen ska bedriva sina verksamheter i framtiden.

Men trots att kommittén säger sig vilja värna om public service-bolagens integritet går flera av förslagen i motsatt riktning. Det menar Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.

– Det är mycket oroande att utredarna lägger förslag om att utöka Granskningsnämndens uppdrag till att också granska programföretagens produktivitet, kostnadseffektivitet och resursförbrukning. Det är inte att värna oberoendet att ge en statlig myndighet i uppgift att ha detaljerade synpunkter på hur programbolagen väljer att arbeta för att fullgöra sitt uppdrag, säger han i ett pressmeddelande.

Även förslaget att förstärka förhandsprövningen av nya public service-tjänster får hård kritik och beskrivs som ett "stort intrång i oberoendet".

– Förhandsgranskningen är i praktiken ett sätt att ge de kommersiella etermedieföretagen rätt att tillsammans med staten pröva vad public service-företagen får och inte får göra för att utveckla sin verksamhet, säger Petteri Karttunen, ordförande i Journalistklubben vid Sveriges Television, i ett pressmeddelande.

Journalistförbundet är också kritiska mot förslaget att slopa tv-licensen. Förslaget anses bara acceptabelt om regeringen kan garantera att tv-skatten aldrig blir en del av statsbudgeten.

En kritik som delas av SR:s vd Mats Svegfors och tillträdande vd Cilla Benkö.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev