tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Elk hyllar Jock Millgårdh i ”Din hjärna”: ”Ett sätt att hedra honom”

Publicerad: 1 november 2019, 10:22

Bild 1/2  ”Det är lika mycket hans själ som min själ i den här serien”, säger Mattias Olsson, programchef på Elk Entertainment, till Dagens Media.

Foto: Elk/Privat

Två program framtagna av tv-geniet Jock Millgårdh har haft premiär efter hans död. Det senaste är ”Din hjärna” med psykiatern Anders Hansen. I sista avsnittet hyllas Jock Millgårdh av kollegorna på Elk Entertainment, som står bakom programmet. ”Genom alla år som gått blev vi sammansmälta Jock, Mattias och jag”, säger vd Estelle Bodén.

Ämnen i artikeln:

SVT

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


I förra veckan sändes det sista avsnittet av SVT-programmet ”Din hjärna”. 

I fem avsnitt gör psykiatern Anders Hansen djupdykningar i hur våra hjärnor påverkas av stress, digitala vanor, fysisk aktivitet, sociala relationer samt våra inre och yttre olikheter. Det populärvetenskapliga programmet bygger på Anders Hansens böcker om hjärnan och är ett sätt att lyfta hur hjärnan fungerar och varför vi fungerar som vi gör. 

Tre personer har tillsammans med Anders Hansen arbetat fram formatet. Mattias Olsson, Elvira Carlbaum – och Elks medgrundare och utvecklingschef Jock Millgårdh som avled den femte januari i år. 

Serien har fått ett varmt mottagande av publiken och tittarsiffrorna både digitalt och linjärt har i snitt legat på omkring 1,08 miljoner för varje avsnitt. 

I det sista avsnittet, det om våra likheter och olikheter, hyllas Jock Millgårdh genom texten ”Till minne av Jock Millgårdh”. På samma sätt hyllade Elk Entertainment honom i sista avsnittet av TV4:s ”Vinnarskallar”, en programidé som Jock Millgårdh också var med och tog fram. 

– Jock har varit högst delaktig i de här serierna och i allt vi har gjort hittills. Det här är ett sätt att hedra honom som känns väldigt viktigt för oss, säger Estelle Bodén, vd på Elk Entertainment, till Dagens Media. 

– Det känns så otroligt svårt att mista Jock som arbetskamrat och fin vän. Som sagt, vi vill hedra minnet av honom, det får och kan aldrig utplånas i vår lilla värld här. Genom alla år som gått blev vi fast sammansmälta Jock, Mattias och jag.

”Jag tror inte att det hade blivit en serie utan Jock”

Programledaren Anders Hansen berättar att han, Jock Millgårdh och det andra arbetade med att ta fram konceptet under ungefär ett års tid – från en lös skiss fram till ett ”ja” från SVT. 

– Jock var helt avgörande i hela den processen. Han hade en otrolig erfarenhet av tv-branschen och visste verkligen vad han pratade om. Det jag märkte var att han alltid ställde rätt frågor. Han var helt ”spot on”. När jag förklarade någon idé eller tanke begrundade han det länge, så ställde han precis rätt fråga, säger han och fortsätter:

– Jag tror inte att det hade blivit en serie utan Jock. Han var helt avgörande för att den blev av överhuvudtaget. Han var en av de bästa tv-makarna som funnits i Sverige, han var helt unik. Att få använda hans hjärna till att fila fram den här serien är en ynnest, det är bland de roligaste jag har gjort. Jag är evigt tacksam för att han bidrog med hela sitt enorma kunnande. 

Efter Jock Millgårdhs bortgång strömmade hyllningarna in från tv-branschen. 

”Jocks kreativitet var hisnande och gränslös, men alltid parad med djup kunskap om tv som medium”, skrev Eva Hamilton, före detta vd på SVT och nu ordförande i Film & TV-producenterna, till Dagens Media

”Tv-branschen har förlorat en av de allra skarpaste tv-kreatörerna”, skrev Fredrik Arefalk, kanalchef för TV4 och C More film & serier. 

Tillsammans med Estelle Bodén och Mattias Olsson grundade Jock Millgårdh Elk Entertainment. Vid tidpunkten kring Jock Millgårdhs bortgång valde både Estelle Bodén och Mattis Olsson att inte uttala sig. Så här en tid senare säger Estelle Bodén att Jock Millgårdh har betytt otroligt mycket för svensk tv.

– Han har varit med och sjösatt stora tv-program i Sverige och i världen de senaste 20–25 åren. Han och Mattias gjorde bland annat ett program som hette ”Minute to win it” på NBC. De flyttade till USA i två år och lyckades sälja in programmet. Det gick 68 episoder på NBC och såldes därefter till 70 länder. Om jag minns rätt är ”Minute to win it”, det trettonde största i världen. 

Vad var typiskt för honom och hans idéer?

– Jock och Mattias arbetade som en duo. Oftast gick det till så att Jock gjorde en omvärldsbevakning för sig själv i tio dagar där han skannade av hela världen efter trender. Sedan låste de båda in sig, spånade på idéer och kom därifrån med många olika frön. Genom processens gång kom man fram till vilka man skulle jobba vidare med, säger Estelle Bodén och fortsätter: 

– Mattias har alltid varit visionären, som har stora pitcher och många idéer. Jock var den som ställde frågan ”varför”. ”Varför ska vi pitcha det här, varför ska vi göra ett program om det här?”. Jag har hört många kanaler, både före och efter Jocks bortgång, som talat om att den kompetens han hade var något unikt. Han hade alltid en helt annan bakgrundsinformation till varför folk skulle titta på just det här programmet, han var alltid väldigt noggrann.

”Din hjärna” är ett längre projekt som har arbetas fram under ungefär ett och ett halvt år. Mattias Olsson berättar att ett frö till serien började gro efter att han och Anders Hansen träffats på en middag. De tog promenader med varandra och pratade om vad de arbetade med. Anders Hansen hade just släppt boken ”Hjärnstark” och tanken var att göra ett program baserat på den. 

– Vi pitchade den idén men det var ingen som ville köpa det. Sedan gick det några år, Anders och jag lärde känna varandra och vi pratade om möjligheten att göra en serie kring hjärnan som innehåll ännu mer än hans bok. 

Vid tidpunkten hade debatten om hur digitala skärmar och sociala medier styr våra liv fått ordentligt liv.

– Anders berättade vad det är i hjärnan som gör att vi är så attraherade av våra mobilskärmar och vad det är som gör att vi hela tiden vill tillbaka till våra skärmar. Det blev utgångspunkten för hela serien, sedan kom vi på den andra rubriken efter det. 

Idén såldes in till SVT och Eva Beckman, programbeställare för kultur fakta, evenemang och livsåskådning, som beslutade att lägga det på bästa sändningstid, klockan åtta på en måndag.  

– Jag vill verkligen hylla henne. Hon gjorde framför allt tre saker som jag vill lyfta: hon tog risken att satsa på ett vetenskapsprogram som skulle gå klockan åtta, hon definierade tesen för programmet – ”familjescience” och hon definierade vad hon inte ville ha i form av färg och ton. Det blå ljus man alltid ser i vetenskapsprogram ville hon kasta ut och i stället föra in en mer färgglad och varm skala. 

Även producenten Niklas Nyberg samt efterbearbetningsproducenterna Louise Brun och Pontus Andersson har varit avgörande under produktionen och i efterbearbetningen av programmet. 

Vad hade ni för roller i projektet?

– Anders var naturligtvis den som hade hundra procent koll på vetenskapen. Jock och Elvira är väldigt noggranna, kritiska och skickliga på att bygga en struktur, så det var naturligt att de fick ansvara för det. Jag brukade stå vid tavlan, skissa upp hur vi kan bygga serien, hur dramaturgin ska se ut i varje program och vad vi behöver för scener för att exemplifiera det som Anders berättar om. 

När Mattias Olsson talar om arbetsgången med ”Din hjärna” flyter orden på. När han får frågan om hur han och Jock Millgårdh brukade arbeta med varandra, hur processerna såg ut blir han först tyst, tar ett djupt andetag och börjar berätta.

– Det är svårt att svara på de här frågorna för vi jobbade så nära varandra. Sedan 1998 har vi suttit mitt emot varandra. Vi började i princip alltid strax efter nio, jobbade hela dagen, åt lunch tillsammans, tog en lång promenad, fortsatte att sitta mitt emot varandra ända fram till klockan fyra, fem då vi åkte hem, säger han och fortsätter:

– När vi åkte från det kontor eller konferensrum där vi skrev och utvecklade tv-program åkte vi tillsammans, för vi bodde i samma hus, i samma trappuppgång. Sedan gick vi hem till våra fruar, gick upp dagen efter, åkte till samma kontor och satt mitt emot varandra igen. 

Hyllningstexten ”Till minne av Jock Millgårdh” lyfts fram i den avslutande bilden i programmet. Programledaren Anders Hansen sitter på en liten ö i skärgården, havet går i en gråaktig skala, himlen är fortfarande ljus men i horisonten anas skymningsljus, eller kanske gryningsljus. 

– Alla idéer som Jock och jag har varit med och tagit fram tillsammans vill man ska leva kvar och då vill man att han på ett sätt ska finnas kvar i de här programmen, säger Mattias Olsson om hyllningen genom programmet.

– Det är lika mycket hans själ som min själ i den här serien. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev