Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Egypten: SJF kritiserar Carl Bildt

Publicerad: 4 Februari 2011, 10:01
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:22

Svenska Journalistförbundet riktar kritik mot utrikesminister Carl Bildt, och uppmanar regeringen att föra en dialog kring journalistik och demokrati.


Ämnen i artikeln:

SVTSvenska Journalistförbundet

Det är i ett öppet brev till regeringen som Svenska Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén uppmuntrar regeringen att fortsätta arbeta för den fria journalistiken.

Bakgrunden är den senaste tidens demonstrationer i Egypten där flera svenska journalister misshandlats och arresterats. Bengt Sundström, reporter på SVT ligger fortfarande på sjukhus efter att ha knivhuggits.

Förbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén menar att det krävs en dialog kring journalistik och demokrati för att skydda journalister från angrepp.

– Om man la åtminstone en del på den energi man lägger på lagar som datalagringsdirektivet på att istället tala om journalistik och demokrati är jag övertygad om att det skulle göra god nytta.

Hur tycker du regeringen har agerat hittills?

– Man kan ju bara förutsätta att de faktiskt gör vad de kan när det gäller att ta hand om medborgare utomlands. Vi ifrågasätter inte de åtgärder som den svenska regeringen vidtar för att skydda våra kolleger.

Vad bör regeringen göra för att skydda svenska journalister?

– Det jag skulle önska är att regeringen vore mer tydlig när det gäller att uttala sig om att den fria journalistiken är en förutsättning för demorkati. Med tanke på vår historia skulle vår regering kunna tala i den här frågan med trovärdighet.

Hur tycker du att Utrikesminister Carl Bildt har agerat i den här frågan?

– Det har varit förvånansvärt tyst. Ibland är utrikesministern väldigt frispråkig när det gäller att kritisera länder för brister i demokratin. Man skulle önska att kritiken vore densamma oavsett var landet ligger. Det är som att demokrati är ett tyngre ord i vissa delar av världen.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.