söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Efter utebliven anmälan – Arbetsmiljöverket utreder Mastiff

Publicerad: 15 juni 2021, 08:58

Arbetsmiljöverket har inlett en inspektion av Mastiff som producerar ”Paradise Hotel”. Foto: Paradise Hotel + Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverket inleder en inspektion av produktionsbolaget Mastiff med anledning av att incidenten i ”Paradise hotel” inte har anmälts.

Ämnen i artikeln:

Paradise HotelMastiffArbetsmiljöverket

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Dagens Media kunde i förra veckan avslöja att Arbetsmiljöverket inte fått in någon anmälan efter den misstänkta våldtäkten i ”Paradise hotel”. Detta trots att Mastiff – enligt Arbetsmiljölagen – kan vara skyldig att anmäla.

– Det finns krav på arbetsgivaren att anmäla till Arbetsmiljöverket när det har hänt något riktigt illa. Har någon dött, drabbats av en svårare personskada eller ett allvarligt tillbud måste man anmäla det, sade Anna Varg, chefsjurist på Arbetsmiljöverket, till Dagens Media i samband med publiceringen.

Nu inleder Arbetsmiljöverket en inspektion inom ”övrig tillsyn” mot produktionsbolaget Mastiff. Det framgår på verkets sajt.

Om inspektionen visar att Mastiff borde ha anmält händelsen men att så inte har skett finns det ett personligt straffansvar kopplat till den person som arbetsmiljöuppgifterna har delegerats till. Ifall ingen tilldelats den uppgiften ligger det yttersta ansvaret på Mastiffs vd Matilda Snöwall.

Vid inspektionen, som kan ta ett par timmar, kontrollerar Arbetsmiljöverket att arbetsgivaren lever upp till arbetsmiljöreglerna. Ett möjligt utfall är att det ställs krav på exempelvis rutiner.

Matilda Snöwall bekräftar i ett mejl till Dagens Media att Arbetsmiljöverket kommer att utreda Mastiff.

 – Ja, vi ska träffa Arbetsmiljöverket för en vanlig inspektion. Vi har en bra dialog med dem kring arbetsmiljön så det blir bra att kunna berätta mer om hur vi jobbar både i bolaget och i olika produktioner.

Dagens Media har sökt Arbetsmiljöverket som inte vill kommentera ärendet mer just nu.

Det säger lagen

När det inträffar en allvarlig personskada eller dödsfall på en arbetsplats har arbetsgivaren skyldighet att anmäla det till Arbetsmiljöverket. Detsamma gäller skador i samband med arbetet som drabbat flera arbetstagare samtidigt och tillbud som inneburit allvarlig fara för liv eller hälsa. Det står i arbetsmiljölagen, 3 kap. 3 a §. Anmälan ska göras utan dröjsmål, vilket betyder att det helst ska ske samma dag.

 

Källa: Arbetsmiljöverket

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev