Efter tv-kriget: Kunderna kan få betala mer

Tv-kriget är över. Telenors kunder kan äntligen se Kanal 5 igen efter att parterna enats om ett nytt avtal. Men det kan innebära att priset höjs för tittarna.

Under tio dagar var Telenors 800 000 svenska tv-kunder utan Discovery Networks kanaler, däribland Kanal 5. Anledningen till det var att de båda parterna inte kunde enas kring ett nytt avtal. Telenor tog strid med Discovery för att de inte ville att deras kunder skulle "drabbas av stora prishöjningar".

Det nya avtalet – som blev klart i dag – riskerar dock nu resultera i högre priser för Canal Digitals och Bredbandsbolagets tv-kunder, kan Dagens Media berätta.

När Dagens Media frågar om Canal Digital kommer att höja priserna svarar Maria Sörnell, pressansvarig på företaget, så här:

– Det är alldeles för tidigt att säga men vi kan inte utesluta prishöjningar i framtiden.

Hon säger vidare att priserna på kanalrättigheter hela tiden går upp vilket gör att priserna för kunderna alltid kan öka.

Inte heller Bredbandsbolaget kan utesluta att det nya avtalet resulterar i prishöjningar.

– Fram tills nu har vi fokuserat helt på att hitta denna lösning. Det är för tidigt för oss att uttala oss om konkreta effekter för kunderna, säger Aron Samuelsson, presschef på Bredbandsbolaget.

Ni kan inte utesluta att prishöjningar blir effekten?

– Nej, vi kan inte utesluta det. Vi har försökt vara tydliga med det från början, och vi har inte lovat något om prisbilden oavsett utfall. Om det sker något med prisbilden kommer vi att meddela våra kunder i god tid.

Dagens Media har tidigare berättat om att priserna på stora sporträttigheter år för år drivs upp. Det var en av anledningarna till att Viasat valde att kraftigt höja sina priser tidigare i år.

– Prishöjningarna kommer primärt av att intresset för det som vi har köpt är större än någonsin, och av att det är flera andra som har velat köpa det som vi har köpt. Innehållet har blivit dyrare, sade MTG:s Sverige-vd Anders Jensen till Dagens Media.

Aron Samuelsson vill poängtera att situationen som uppstått ska ses mot bakgrund av en generell trend på marknaden.

– Även om denna situation har varit extrem så finns det ett generellt tryck från rättighetsinnehavarna på att höja priserna för deras innehåll. För oss är det viktigt att förhandla med alla rättighetsinnehavare, säger han.

Canal Digital i Norge uppger att framtida prisjusteringar kommer att ske. Där innefattar dock avtalet från 2017 breddsport som Tippeligaen (Norges motsvarighet till Allsvenskan). Även i Danmark blir det prishöjningar.

”De nya avtalet innebär en mindre prisjustering på våra tv-paket”, skriver danska Canal Digital på sin sajt.

 I Danmark väntas prishöjningen ske från och med 1 maj.

Jon Demred

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt