Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag05.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Efter tittarfiaskot – Kristallen kan flyttas

Publicerad: 12 September 2011, 12:58
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:12

Tittarsiffrorna för Kristallen – ett av tv-branschens få fönster utåt – har rasat de senaste åren. Nu öppnar ordföranden Svante Stockselius för att galan kan komma att flyttas, kan dagensmedia.se avslöja.


Ämnen i artikeln:

KristallenSVTKanal 5TV3TV4

När Kristallen sändes i SVT 2009 blev den en tittarsuccé med 1 275 000 tittare. 2010 hade den siffran mer än halverats och i fredags var fiaskot ett faktum.

Det finns flera anledningar att Kristallen bara lyckades locka 377 000 tittare, men den största förklaringen är det benhårda motståndet från tittarsuccérna "Idol" och "Dobidoo".

– Detta är naturligtvis ett problem för Kristallens tittarsiffror. Samtidigt har jag en förståelse för att SVT och TV4 inte kan gå in och sända repriser klockan 20.00 en fredag. Men detta är absolut något vi får ta en förnyad diskussion kring, säger Kristallens ordförande Svante Stockselius till dagensmedia.se.

Redan 2008 utbröt en dispyt i tv-branschen då "Idol" krockade med Kristallen. Då hade kanalerna en informell överrenskommelsen om att inte sätta sina starkaste kort mot tv-galan. En överrenskommelse som alltså inte längre gäller.

– Det är klart att det blir en form av kannibaliserande när tv-branschen sluter upp kring ett evenemang och sedan lägger extremt starka titlar emot det. Men det är en verklighet vi får leva med, säger Svante Stockselius.

Hur ser du på de låga tittarsiffrorna?

– Som ansvarig för Kristallen är det klart att jag önskar att betydligt fler hade sett programmet. Samtidigt är verkligheten som den är och vi kan inte gärna kräva att kanalerna lägger sig platt. Därför får vi ta en förnyad diskussion om hur vi ska hantera det hela.

Nu är det upp till styrelsen att bestämma hur Kristallen ska utformas i framtiden.

– Vi håller allt öppet. En lösning skulle kunna vara att tidigarelägga Kristallen. Det är en sak vi får återkomma till.

Att ändra sändningsdag på galan är även det en möjlighet som styrelsen diskuterar.

– Samtidigt är alla dagar hårt konkurrensutsatta i dag.

Vad tycker du om att tittarsuccéer som "Doobido" och "Idol" tablåläggs samtidigt som Kristallen?

– Det är klart att jag gärna hade sett att de inte gjorde det, men jag har full förståelse för att kanalerna inte vill göra ett uppehåll i "Dobidoo" eller "Idol".

Max Lagerbäck är presschef på MTG som sände Kristallen i fredags:

– Det här började redan förra året och det är bara att titta på vad som gick på de andra kanalerna så har du svaret på varför Kristallens tittarsiffror ser ut som de gör.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

KristallenSVTKanal 5TV3TV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.