måndag25 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Efter stormig höst – minst fem slutar på EFN

Publicerad: 17 december 2015, 14:12

Källor vittnar om inslag som stoppas utan förklaring – och vissa medarbetare ifrågasätter öppet EFN:s oberoende. ”Det är en cirkus”, säger en uppgiftslämnare om Handelsbankens tv-kanal.

Ämnen i artikeln:

Leo LagercrantzEFN

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Leo Lagercrantz tog över som publisher på EFN i december 2014. Efter en stormig höst – då redaktionschefen och ansvarige utgivaren Anders Lundborg hoppade av i protest – skulle Leo Lagercrantz gjuta olja på vågorna.

– Det har ju varit turbulent här den senaste tiden. Nu kraftsamlar vi för full fart framåt, säger Leo Lagercrantz till Dagens Media.

Minst fem journalister lämnar

Turbulensen har dock fortsatt, enligt Dagens Medias uppgiftslämnare. Nu vittnar flera källor om att hösten på EFN har präglats av bråk och motsättningar. Tidigare i höstas stod det klart att EFN stod inför nedskärningar, något som då tonades ned av Leo Lagercrantz.

Dagens Media kan nu berätta att minst fem journalister på kort tid har slutat, eller är på väg bort. Enligt Dagens Medias källor handlar det både om medarbetare som valt att inte vara kvar och ett antal personer som inte fått sina kontrakt förlängda.

– Det är en rad personer som är på väg bort på grund av konflikter. Totalt handlar det om fem-sex personer, säger en källa.

Journalisterna på EFN har jobbat på halvårskontrakt och är formellt anställda av produktionsbolaget Strix. Därför kan EFN relativt lätt byta ut personal.

Konfliktfylld höst

Stämningen på EFN under hösten beskrivs av vissa som ”usel” och konfliktfylld. Bland annat ska det finnas en klyfta mellan ledningen och journalisterna kring hur verksamheten ska bedrivas och vilket innehålls som ska produceras.

En källa till konflikt ska bland annat vara att inslag, i vissa fall sådana som redan varit publicerade, stoppats utan att någon motivering presenterats internt.

– Man får ingen förklaring. De bara stoppas och det har lett till en hel del bråk, säger en källa.

2013 bytte dåvarande Handelsbanken TV namn till EFN, då verksamheten även lades i ett eget dotterbolag för att markera oberoendet från ägaren Handelsbanken. Banken har med emfas hävdat att EFN inte är en marknadsföringskanal, utan en journalistisk satsning för att sprida kunskap om ekonomi.

Vissa medarbetare är dock övertygade om att EFN:s ledning vill blidka ägaren Handelsbanken, och därför ratar innehåll som om handlar sådant som kan uppfattas som konkurrerande verksamhet till Handelsbankens produkter eller bedöms vara för känsligt.

Uppgiftslämnare vittnar om att Leo Lagercrantz har klivit in på redaktionsgolvet och gett order om att inslag ska plockas bort från nätet.

– Det är som en cirkus, inte en seriös kanal. EFN stoltserar med sitt oberoende, det är ett skämt. Banken styr innehållet och vad som får sändas, säger en källa.

Andra uppgiftslämnare pekar dock på att enbart ett fåtal inslag stoppats, då på grund av bristande kvalitet.

"EFN:s oberoende är ytterst tveksamt"

Klart är att minst fem personer som jobbat för EFN slutar.

En av dem är programledaren Åsa Julin, som värvades till EFN 2013 efter många år som ankare på TV4 Nyheterna.

– Jag har egen verksamhet vid sidan av och vill satsa mer på det. Jag kommer att frilansa för EFN men inte jobba på kontrakt. Det är helt odramatiskt.

Även Susanne Delastacia, nyhetsankare på EFN, slutar vid årsskiftet efter att inte ha fått sitt kontrakt förlängt. På Twitter syntes hennes åsikt i frågan tydligt tidigare i år.

”Som nyhetsankare har jag nu för sista gången önskat ’på återseende’ från Studio 12 och den (o)beroende kanalen EFN”, skrev hon syrligt.

I dagsläget vill Susanne Delastacia dock inte utveckla den kritiken.

– Allt jag har att säga är att EFN:s oberoende är ytterst tveksamt och går att ifrågasätta, säger hon till Dagens Media.

Peter Andersson, med ett förflutet på Ekonomiekot, har jobbat för EFN i fyra år. Enligt uppgift till Dagens Media ska han nyligen fått beskedet att han inte får vara kvar.

– Jag vill inte kommentera det alls, säger Peter Andersson till Dagens Media.

Även Per Wikström, som jobbat länge för EFN, tvingades nyligen att sluta.

– Jag fick gå hem samma dag, då det skulle göras en omorganisation och min tjänst skulle försvinna. Jag blev ledsen, besviken och upprörd, säger Per Wikström.

Nina König, som varit på EFN sedan 2011, kommer att lämna kanalen inom kort. Anledningen är ett jobberbjudande från Sveriges Radio.

– Jag lämnar på eget initiativ, säger hon.

Tidigare i år har även Lisa Rennerstedt, tidigare operativ chef, slutat att jobba för EFN.

Är inne i en kompetensväxling

Leo Lagercrantz, EFN:s publisher, känner inte igen sig i bilden som Dagens Medias uppgiftslämnare ger. Han förnekar bestämt att inslag skulle ha plockats bort av hänsyn till Handelsbanken.

– Det är min uppgift att kvalitetssäkra och avgöra vad som ska publiceras. Men jag känner inte igen mig i det påståendet. Det är rent skitsnack.

Att flera medarbetare inte får vara kvar beror på att EFN behöver ny kompetens. Enligt Leo Lagercrantz är det dock inget dramatiskt då EFN:s journalister inte är fast anställda utan frilansare på korta kontrakt.

– Vi är inne i en kompetensväxling. En del går vidare till andra uppgifter och andra är på väg in, säger han och fortsätter.

– Det är frilansare som går vidare av olika skäl. Vi är i ständig utveckling på EFN och vi behöver ny kompetens. Det hade varit ett misslyckande om jag inte fick in nya krafter.

Hur många är det som inte får förlängt?

– Det är något som vi sköter internt. Det är inget jag kommenterar.

Leo Lagercrantz pekar på att ”stora förflyttningar” och kompetensväxlingar sker på många redaktioner i landet – något som är nödvändigt.

– Det är tråkigt att enskilda medarbetare kommer i kläm, men de flesta redaktörer är nog överens om att man behöver kompetensväxla för att komma vidare, säger han.

Inte heller beskrivningen om dålig stämning, bråk och konflikter är sann, enligt Lagercrantz.

– Jag känner inte igen mig i den beskrivningen. Tvärtom finns en oerhörd framåtanda just nu, jag känner ett starkt stöd från ägarna och vi har väldigt bra användarsiffror.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev