Efter Robert Aschbergs trolljakt - nu blir hataren hatad

Efter att mannen bakom Facebook-sidan "Hult Hatar" konfronterats av Robert Aschberg i "Trolljägarna" flödar nu hatet fritt mot 20-åringen.

TV3:s nya satsning "Trolljägarna", med Robert Aschberg i spetsen, har engagerat tittarna sedan premiären i tisdags.

Det första avsnittet sågs av 449 000 tittare och programmet fick också stor uppmärksamhet i sociala medier.

Hashtaggen #trolljägarna låg etta på Twitters trendtopp mellan måndag kväll och tisdag förmiddag. Under den tiden hade programmet också fått över 2000 mentions på Twitter.

Många har hyllat programmet, som går ut på att avslöja Sveriges värsta näthatare.

I det första avsnittet konfronterar Robert Aschberg bland annat den unga mannen bakom Facebook-sidan "Hult Hatar".

Där skrev mannen kränkande kommentarer om en ung kvinna som våldtagits och hävdade bland annat att hon bluffat om övergreppet.

Hatet som piskades upp på Facebook-sidan fick till slut kvinnan att försöka ta sitt liv.

Att "Trolljägarna" dragit fram 20-åringen bakom "Hult Hatar" i ljuset applåderas av många – men programmet har också fått en, kanske inte helt oväntad, följdeffekt.

Nu riktas hatet nämligen mot "Hult Hatar" själv. På Facebook och Twitter flödar de upprörda och kränkande kommentarerna och det har också skapats en Facebook-sida med namnet "Vi alla som hatar Hult".

"Din sjuka lilla jävel", "vilken jävla fjolla du är, hoppas folk ger dig stryk varenda gång du visar dig ute", "fega äckliga kräk", "man hoppas du hamnar inne på kåken, du kommer bli bajspackad tills du spyr", "hoppas du blir våldtagen" och "du ska få se på skottpengar" är bara några av de många, och mycket grova, påhoppen på 20-åringen.

De hatiska kommentarerna har fått många att reagera och flera inlägg i de sociala medierna ger också uttryck för ironin i att folk nu beter sig på precis samma sätt som "Hult Hatar".

20-åringen har själv kommenterat hoten och påhoppen på sin blogg:

"Allt hat som skapades emot mig nu Robert Aschberg, är det något du ska ta hand om eller ska jag behöva sitta under mordhot från flertal personer. Du gör ingenting angående det, för det räcker väl med att pengarna sitter den 25:e så spelar det väl ingen roll hur många liv som förstörs", skriver han.

Enligt Robert Aschberg är de som riktar näthat mot trollen i programmet av samma skrot och korn som människorna som hängs ut.

– Det är samma skit, och det bevisar ju att det här är ett större problem än vad många tror. Det finns inget försvar för folk som mobbar de människor som jag sakligt har gått på, säger han till Dagens Media.

Hur ställer du dig till kritiken att programmet leder till mer mobbing?

– Jag tror inte att programmet leder till mer mobbing. Och den kritiken implicerar tydligt att man aldrig ska gå på näthatare, och därför faller den totalt platt.

LÄS OCKSÅ:

Så många såg Aschberg jaga nättroll

Robert Aschberg: "Han är Europas värsta näthatare" 

Dante Thomsen

Pär Ullrich

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt