Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Efter nya rättegången – tingsrätten fäller Estonia-filmarna

Publicerad: 5 september 2022, 09:24

Journalisten Henrik Evertsson under inspelningen av dokumentären om Estonia.

Upphovsmakarna bakom den prisbelönta dokumentären om Estonia fälls för gravfridsbrott.


Ämnen i artikeln:

DplayNyheter

Dagens Media har tidigare rapporterat om att journalisten Henrik Evertsson och kollegan Linus Andersson har stått åtalade för brott mot gravfriden sedan de under arbetet med Discovery Plus-dokumentären ”Estonia – fyndet som ändrar allt” sänkt ned en dykarrobot som undersökt båtens skrov på det gravfridsförklarade området.

Göteborgs tingsrätt friade först upphovsmakarna, men efter att domen överklagats till hovrätten fattades beslutet om att rättegången skulle tas om – eftersom man ansåg att tingsrätten resonerat fel.

Och nu väljer tingsrätten att fälla.

Tingsrätten skriver i ett pressmeddelande att ”åklagaren styrkt att de två männen gjort sig skyldiga till brott mot lagen om skydd för gravfriden vid vraket efter passagerarfartyget Estonia. Det finns inget hinder mot att tillämpa den svenska lagstiftningen”. 

– Det finns ett starkt allmänintresse för att upprätthålla gravfriden kring M/S Estonia, som är gravplats för ett stort antal personer. Skyddet för gravfriden väger starkare än intresset till skydd för yttrande- och informationsfrihet, säger rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl, i pressmeddelandet.

Den femdelade dokumentären ”Estonia – fyndet som ändrar allt” vann 2020 Stora Journalistpriset i kategorin ”Årets avslöjande”.

LÄS ÄVEN: Discovery, SJF och TU stöttar de åtalade i Estonia-fallet 

Madeleine Nilsson

Redaktör och reporter

madeleine.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

DplayNyheter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev