tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Efter massiva sparbeskedet – inga förhandlingar igång: ”Finns viss frustration”

Publicerad: 19 februari 2021, 10:55

TV4:s klubbordförande Victoria Banozic säger att det finns viss frustration hos medlemmarna efter beskedet från ledningen om att 100 tjänster ska bort på kanalen.

Montage: Privat + Janne Naess/Dagens Media

Så mycket som uppemot 100 tjänster ska kapas från TV4 efter pandemirelaterad miljardförlust senaste året. Men ännu har ledningen inte meddelat vilka tjänster som ska bort. ”Det finns viss frustration hos klubbens medlemmar”, säger klubbordförande Victoria Banozic.

Ämnen i artikeln:

TV4TV4 PlayTV4-gruppenCasten Almqvist

David Gustavsson

david.gustavsson@dagensmedia.se


Som Dagens Media tidigare rapporterat väntar massiva nedskärningar på TV4. Uppemot 100 tjänster ska tas bort. Något Expressen var först med att berätta. Anledningen är att vinsten har halverats senaste året efter minskade intäkter på hela 1,3 miljarder kronor till följd av pandemin. 

Den 1 februari skrev TV4:s vd Casten Almqvist i ett mejl till Dagens Media att neddragningarna kommer att omfatta alla delar av verksamheten, inklusive tjänster konsulter och vakanser. 

LÄS MER: Massiva nedskärningar på TV4 – 100 tjänster ska bort 

Detta trots att TV4:s tittarandel förra året var den största sedan 2002 samtidigt som C More fick rekordmånga användare, enligt Casten Almqvist. Men pandemin har samtidigt haft en starkt negativ ekonomisk inverkan på annonssidan. Förutom att det blir färre tjänster ska resurser omfördelas till en pågående digital transformation. Det ska även satsas mer på journalistik på TV4 Play och tv4.se, enligt vd:n. 

Så hur har det gått sedan dess? 

Dagens Media har varit i kontakt med den lokala fackklubbens ordförande för Victoria Banozic, till vardags riksreporter på TV4, som säger att fackklubben och medarbetarna ”med spänning” väntar på vad arbetsgivaren ska ge för besked. Under en presentation som Casten Almqvist höll för personalen i veckan var beskedet att det dock kommer att dröja ytterligare ett par veckor:

– Så jag kan inte ha så mycket åsikter än. Men det är klart att det finns viss frustration hos klubbens medlemmar. Det kommer ett ”spar” men vi vet inte hur det kommer att slå men utgår från att journalistiken fredas så långt som det är möjligt. Vi anser att vi är viktiga ur demokratisynpunkt och att vi har gjort ett tufft arbete under 2020 under märkliga förhållanden och ändå bidragit till att såväl tittningen och att tittarandelen har ökat, säger Victoria Banozic och fortsätter:

– Vi har kämpat det senaste året och gjort bra i från oss, så vi utgår från att man tar hänsyn till det när man planerar kring hur man ska skära i organisationen. 

Finns det förståelse bland medlemmarna för de kommande nedskärningarna?

– Ja någon typ av förståelse finns det kanske när vinsten har halverats samtidigt gjorde TV4 750 miljoner i vinst under ett pandemiår. Att vi lyckades leverera ett sådant resultat hade varit ett styrkebesked för några år sedan. Men nu är det ett orosmoln. Men vi hoppas som sagt att företaget fredar journalistiken så långt det är möjligt. Det är viktigt för TV4:s trovärdighet.  

”Det kommer ett ”spar” men vi vet inte hur det kommer att slå men utgår från att journalistiken fredas så långt som det är möjligt.”

LÄS OCKSÅ: Locket på från TV4 om arbetsmiljöproblemen 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev