Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Efter kritiken – SVT tar hänsyn till TV4:s sena nyheter

Publicerad: 15 juni 2020, 12:21

SVT presenterade i dag ett nytt förslag för hur det sena nyhetsblocket ska se ut.

Foto: TV4/C More + Janne Danielsson/SVT

SVT tar hänsyn till TV4:s sena nyheter när man efter sommaren lägger om sitt sena nyhetsblock. ”Kritiken var bärande”, skriver SVT:s mediedirektör Jan Helin i ett inlägg.


Ämnen i artikeln:

SVT

I höstas gick SVT ut och berättade om sin plan att lägga alla lokala sändningar i en och samma kanal. I samband med det skulle ett nyhetsblock starta klockan 22. Det vill säga samtidigt som TV4:s sena nyhetssändning drar i gång. Förutom de lokala nyheterna skulle SVT även sända Rapport. Det deklarerade SVT:s programbeställare Helena Olsson och mediedirektören Jan Helin i på kultursidorna i Dagens Nyheter.

Men kritiken lät inte vänta på sig. Den kom bland annat från TV4:s vd Casten Almqvist.

– Det sista Sverige behöver är minskad mångfald i utbudet av nyheter. Därför är det märkligt att SVT, dagen efter att riksdagen fattat beslut om motsatsen, går ut med ett förslag som tvingar publiken att välja mellan nyhetssändningar och är helt tondöva för de konkurrensförutsättningar som råder. Vi förutsätter att de inser att det här blev fel och skyndsamt drar tillbaka förslaget, sade han i ett uttalande.

Efter kritiken valde SVT att dra tillbaka förslaget och ta initiativ till en utredning i vilken de skulle titta på alternativa omläggningar. 

LÄS OCKSÅ: SVT backar om kritiserad tablåkrock

Så i dag presenterade SVT sin lösning – och i den tas hänsyn till TV4.

”Kritiken var bärande. Vi fightas gärna med TV4 om att ha de bästa nyheterna berättade på det bästa sättet. Men det ligger inte i vårt intresse att försvaga förutsättningarna för TV4 som nyhetsleverantör via tablåtekniska förändringar. Vi ändrade oss”, skriver Jan Helin i ett inlägg.

Planen är nu i stället att SVT:s Sportnytt, som i dag går klockan 22.00 i SVT2, ska byta kanal till SVT1. Efter det pågår de lokala sändningarna 22.15–22.25 för att övergå i sena Rapport.

”Därmed konkurrerar vi inte om tittarna klockan 22.00 på något annat sätt än vi redan gör i dag. Ordningen är faktiskt inte alls ny. På den tiden SVT hade regionala sändningar låg de exakt så här, efter Sportnytt 22.00 i SVT1.”

SVT:s nya tablå införs efter sommaren.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev