torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Efter kritiken: SVT granskar granskningsnämnden

Publicerad: 3 november 2016, 13:17

Fälls SVT oftare för bristande opartiskhet än saklighet? Det, bland annat, ska SVT programetik ta reda på när public service-bolaget analyserar granskningsnämndens beslut.

Ämnen i artikeln:

SVTGranskningsnämnden

VE

Viktor Ek

viktor.ek@dagensmedia.se


När SVT släppte fram Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk att debattera i Aktuellt blev det startskottet på höstens stora mediestorm. Debatter avlöste debatter – om uppdrag, opartiskhet och saklighet.

Kritik, såväl utifrån som inifrån, riktades mot SVT och nyligen initierades en namninsamling mot public service-bolaget under rubriken ”SVT bedriver klandervärd partiskhet, som missgynnar befolkningen”. På mindre än en dag har den fått knappt 1000 underskrifter.

Men kritiken mot SVT är knappast ny. Public service uppdrag och frågan om opartiskhet och saklighet har sedan länge varit ämnen för diskussion – liksom för andra medieföretag.

Nu ska SVT göra en djupdykning i Granskningsnämndens beslut.

Fälls SVT oftare för bristande opartiskhet än osaklighet? Har det blivit fler fall av otillbörligt gynnande? Hur ser trenderna ut och vilka kan förklaringarna vara?

Det är frågeställningarna som SVT programetiks programredaktör Anna Stål Isaksson ska söka svar på.

– Jag har hört önskemål runt om i företaget om att få analyser och jag tycker själv att analysen är en viktig del av Programetiks arbete så det här känns som ett spännande och relevant steg att ta, säger Albert Svanberg, chef för SVT Programetik till SVT:s interntidning Vipåtv.

En gång i kvartalet kommer Anna Stål Isakssons analyser om den senaste periodens beslut i Granskningsnämnden publiceras – såväl fällningar som frianden.

– Det är roligt att kunna lyfta blicken och försöka spana efter trender och se hur utvecklingen går. Förhoppningsvis blir det intressant för andra i företaget, inte minst de som arbetar i programverksamheten, säger Anna Stål Isaksson till SVT:s interntidning Vipåtv.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev