Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Efter konflikten – SVT kan stämmas

Publicerad: 3 mars 2016, 07:30
Uppdaterad: 3 mars 2016, 11:07

UPPDATERAD. Journalistförbundet agerar mot SVT efter storbråket i Göteborg.


Ämnen i artikeln:

SVTUppdrag Granskning

Dagens Media har vid flera tillfällen rapporterat om den konflikt som blossat upp på SVT:s samhällsredaktion i Göteborg. Efter att profiler som Janne Josefsson och Belinda Olsson öppet kritiserat ledningen, tvingades cheferna Ylva M Andersson och Mette Friberg bort från sina tjänster till efter sommaren och några dagar senare valde Mette Friberg att säga upp sig.

Nu agerar Journalistförbundet mot SVT för brott mot lagen om medbestämmande, enligt GT.

Bakgrunden till konflikten är att SVT:s ortschef Ylva M Andersson ska ha föreslagit att Mette Friberg, chef för samhällsdivisionen, skulle fråntas ansvaret som programchef för ”Uppdrag Granskning” under 2016.

Facket menar att den planerade förändringen inte har föranletts av en MBL-förhandling.

– Vi väljer att begära förhandling eftersom vi ser att planen för förankring inte var tillräcklig. Att tillsätta en extrachef är något man ska förhandla om enligt lagen om medbestämmande, sager Hanna Nyberg, facklig regionordförande i Journalistförbundet, till Dagens Media.

SVT vill inte kommentera det hela.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTUppdrag Granskning

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.