Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Efter Kobra – här är Ungerns attack på SVT

Publicerad: 13 november 2013, 05:06
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:56

SVT:s "Kobra" ställde frågan om hur kulturen mår i det högernationalistiska Ungern. Något som gjort Ungersk public service rasande. Nu svarar det med ett eget Sverige-program.


Ämnen i artikeln:

SVT

I slutet av oktober sändes "Kobras" program om nationalismen och högerextremismens frammarsch i Ungern – och dess inverkan på kulturlivet i landet.

Programmet har mött starka reaktioner, inte minst i Ungern. Bland annat har den ungerske ambassadören i Sverige ringt till Kobras programledare Kristofer Lundström för att kritisera programmet.

Även den ungerska kommunikationsministern har skickat en officiell protest mot programmet – som varit en stor nyhet i ungersk media.

Nu svarar den ungerska tv-kanalen Magyar Televízió 1 med ett eget program där man går till attack mot Sverige – som anklagas för att inte ha "lyckats lösa romernas integration eller invandrarnas anpassning till samhället”.

"Kobras" program anklagas också för att vara ett politiskt beställningsjobb som ger en ensidig bild av Ungern.

– Jag har bara fått en grovöversättning av det ungerska programmet. Men i princip välkomnar jag förstås att journalister från andra länder ger sin bild av Sverige, säger Eva Beckman, programchef för kultur och samhälle på SVT, till Dagens Media.

Finns det något fog för kritiken?

– Vår ambition var att berätta om hur kulturen mår i ett land där högerextermismen växer, precis som i många andra europeiska länder. Och jag anser att vi har saklig grund för det vi skildrar.

– Men programmet är ju kraftfullt anmält till Granskningsnämnden, så det blir nämndens sak att avgöra det.

Har du varit med om något liknande tidigare?

– Nej, aldrig någonsin. Och då har vi ändå under tio års tid gjort likartade program om kulturens situation i bland annat Grekland, Colombia, Kuba, Maldiverna, Frankrike, Japan, Nigeria och en lång rad andra länder.

Varför tror du att reaktionerna är så starka?

– Politiseringen av mediesituationen i Ungern har oroat många internationella bedömare, inte minst inom EU. Reaktionerna på programmet kan väl ses som ett tecken på att det kan finnas fog för den oron.

Hittills har programmet anmälts 26 gånger till Granskningsnämnden.

Se SVT:s inslag om det ungerska programmet nedan:

<iframe src="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991&sectionId=2&articleId=1595617&type=embed&contextSectionId=2&autostart=false" width="442" height="249" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev