Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Efter järnrörsdomen – Utgivarna kräver lagändring

Publicerad: 23 mars 2020, 14:37

”Att medier ska be en granskad makthavare om tillstånd för att publicera faller på sin orimlighet”, skriver Utgivarna med anledning av HD:s beslut om järnrörsfilmen.


Ämnen i artikeln:

SVTKent Ekeroth

Det var i förra veckan som Högsta domstolen slog fast att SVT ska ersätta den tidigare riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) för att de utan tillåtelse publicerat den så kallade ”järnrörsfilmen”. 

Domen innebär att SVT ska ge Kent Ekeroth upphovsrättsersättning samt betala hans rättegångskostnader på omkring 80 000 kronor. 

Utgivarna anser att domen är djupt problematisk och kräver att lagstiftningen ses över, det skriver Utgivarnas styrelse i ett debattinlägg i Expressen. 

”Det är fundamentalt att svensk tryck- och yttrandefrihet säkerställer att exempelvis en förtroendevald politiker inte kan kräva betalt för att grundlagsskyddade medier blottlägger dennes falsarier i film. Att medier ska be en granskad makthavare om tillstånd för att publicera faller på sin orimlighet”, skriver styrelsen. 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTKent Ekeroth

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.