söndag24 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Efter "Historieätarna" – Haag och Lundgren tillbaka i SVT

Publicerad: 17 augusti 2017, 09:09

Lotta Lundgren och Erik Haag emigrerar till USA i ny SVT-serie. Foto: SVT

UPPDATERAD. Lotta Lundgren och Erik Haag utforskar livet som utvandrande svenskar i USA i SVT:s "Bye bye Sverige". Samtidigt är båda är just nu ansiktet utåt för två olika företag – för Dagens Media förklarar SVT hur det går ihop.

Ämnen i artikeln:

Lotta LundgrenErik Haag

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Erik Haag och Lotta Lundgren, som under flera säsonger har programlett den populära serien "Historieätarna" som producerats av Karin af Klintberg och Thelma & Louise, kommer tillbaka i SVT i höst. Inte allt för förvånande är det Karin af Klintberg och produktionsbolaget Nexiko som ligger bakom den nya serien.

I den nya serien "Bye bye Sverige" testar de på livet som utvandrande svensk i USA under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. I serien gestaltar Lotta Lundgren och Erik Haag livet innan flytten, resan över Atlanten och det nya livet i Amerika.

Sedan "Historieätarnas" sista avsnitt har både Erik Haag och Lotta Lundgren varit ansiktet utåt för två olika företag.

Erik Haag fick i mars uppdrag av SBAB att göra boendeekonomi "jättekul" och har under åren medverkat i en rad kampanjfilmer.

Coop har tagit hjälp av Lotta Lundgren för att presentera nya konceptet "4 personer 80 kr", där hon tipsar om hur man kan laga mat både enkelt och billigt.

SVT ska som bekant inte göra reklam eller kopplas till en kommersiell aktör. Martin Vårdstedt, programchef för kultur och samhälle förklarar varför Lotta Lundgren och Erik Haag kan få synas i rutan i höst trots att de medverkar i kampanjfilmer för Coop respektive SBAB.

– Vår policy är att man inte kan medverka i reklamkampanjer samtidigt som man syns i SVT. Utöver det gör vi bedömningar från fall till fall, säger Martin Vårdstedt och fortsätter:

– Om en profil exempelvis blir alltför förknippad med ett företag och det finns risk för sammanblandning på något vis så gör vi en enskild bedömning på det med. I det här fallet infaller deras engagemang utanför sändningsperioden och sker i en omfattning som vi bedömer vara i enlighet med vårt regelverk.

I en tidigare version av den här artikel stod det att seriens namn är "Erik och Lotta emigrerar". Namnet fungerade fram till bara några dagar sedan som arbetsnamn och har alltså nu ändrats till "Bye bye Sverige".

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev