Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Efter flykten från Ukraina – blir översättare på UR

Publicerad: 29 mars 2022, 11:29

Yulia Solodovnik och Diana Siarki, som båda har flytt kriget i Ukraina, projektanställs av UR.

Foto: Haben Solomon/UR.

Rysslands invasion av Ukraina har tvingat 22-åriga Yulia Solodovnik och Diana Siarki på flykt. Nu projektanställs de av UR som översättare.


Ämnen i artikeln:

URSofia Wadensjö Karén

Tio miljoner människor har tvingats fly för sina liv undan kriget i Ukraina, enligt FN:s flyktingorgan UCHR. Av dem befinner sig i dag 3,7 miljoner utanför landet. Två personer som har flytt från Ukraina är Yulia Solodovnik och Diana Siarki, som i början av mars hamnade i Sverige efter att ha lämnat sina hem och sin familj i ukrainska Kiev.

En dryg månad senare står det klart att de båda projektanställs av Utbildningsradion (UR).

– Jag känner redan väl till UR:s program, eftersom jag använt dem när jag lärt ut svenska i Ukraina, säger språkvetaren Yulia Solodovnik, som har studerat svenska i fyra år på universitetet i Kiev.

Till skillnad från Yulia Solodovnik är inte Diana Siarki språkvetare utan journalist. Nu ska de två översätta och dubba utbildningsprogram till ukrainska.

– Att översätta och dubba så många av våra utbildningsprogram som möjligt – från förskolan ända upp till gymnasiet – är det bästa sättet för UR att stötta den svenska skolan nu när det anländer så många ukrainska barn som inte kan svenska, och bara i sällsynta fall engelska. Skälet till att Yulia och Diana befinner i Sverige är djupt tragiskt, men deras bidrag till den svenska skolan kommer att göra en enorm skillnad, säger Sofia Wadensjö Karén, vd på UR.

Inledningsvis är Yulia Solodovnik och Diana Siarki projektanställda i två månader. Huruvida det senare förlängs avgörs bland annat av om de vill stanna i Sverige samt hur läget ser ut i Ukraina.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

URSofia Wadensjö Karén

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev