Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Efter fiaskot – nya rutiner för Kristallen

Publicerad: 21 September 2015, 08:18
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:51

Svante Stockselius berättar om fadäsen och åtgärderna.


Ämnen i artikeln:

Kristallen

Nu meddelar Kristallens styrelse att man beslutat att göra en översyn och förändring av de säkerhetsrutiner som gäller inför prisutdelningen.

Detta med anledning av det misstag som inträffade under årets Kristallengala, då fel vinnare utropades från scenen när priset till Årets Underhållningsprogram skulle avslöjas.

– Den här fadäsen var ett bevis på att de, som vi trodde, idiotsäkra rutinerna inte fungerade och att ett mänskligt misstag lyckades ta sig förbi tre olika säkerhetskontroller och tillslut hamna i kuvertet som öppnades och lästes upp från scenen, säger Kristallens ordförande Svante Stockselius till Dagens Media.

Svante Stockselius berättar att det har gjorts en grundlig utredning och att det nu är klart vad som exakt hände.

Misstaget inträffade när en av Kristallens medarbetare inför galan skulle informera glasbruket om vilka inskriptioner som skulle göras på statyetterna. Fel program råkade skrivas ned, vilket aldrig upptäcktes trots att listan kontrollerades av en annan medarbetare innan den skickades till glasbruket.

Vid Kristallens styrelsemöte beslutades om en rad förändrade rutiner inför kommande år.

– Det som ligger till hands är att införa ytterligare kontrollpunkter på vägen och att involvera fler medarbetare i kontrollerna. Möjligen att göra en dubbelkoll av alla de linjära aktiviteterna, till exempel när man för över listan med vinnare till glasbruket, till produktionen, till de som skriver kuverten som sedan läses upp, säger Svante Stockselius.

Kristallen har även i ett unikt undantag beslutat att avslöja hur juryn röstade i kategorin Årets Underhållning.

– Det är faktiskt ingenting som har efterfrågats, men för oss är det här en oerhört viktig förtroendefråga. Vi måste säkerställa branschens och tittarnas förtroende så att ingen tvivlar på om de kan lita på oss. Det här var en olycklig engångsföreteelse som baserades på ett mänskligt misstag. Nu kan alla vara säkra på att resultatet är det riktiga.

Kristallen vill även understryka att TV3, programledarna Rachel Molin och Josephine Bornebusch samt prisutdelaren Måns Zelmerlöw är helt utan förskyllan.

 Man går även ut med en officiell ursäkt för det inträffade.

Juryns röster i Årets Underhållning

Idol, TV4, 28 röster På Spåret, SVT, 15 röster Let’s Dance, TV4, 14 röster Ninja Warrior Sverige, Kanal 5, 14 röster Melodifestivalen, SVT, 13 röster

 

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Kristallen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.