fredag22 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Efter cyberattacker – SVT höjer säkerheten

Publicerad: 14 januari 2020, 06:55

”De som utför attackerna utvecklar sina metoder och då måste vi stärka vårt IT-säkerhetsarbete ännu mera”, säger Hanna Stjärne.

Foto: Janne Næss

Flera fall av cyberattacker gör att SVT stärker säkerhetsarbetet. På fem år har de totala säkerhetskostnaderna fyrdubblats.

Ämnen i artikeln:

SVTUppdrag GranskningHanna Stjärne

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Efter Uppdrag Gransknings avslöjande om hur storägare i ryska Kalashnikov skickat runt flera miljoner i lån till sin amerikanska motsvarighet, utsattes SVT för en cyberattack från flera utländska servrar. 

Även efter att satirprogrammet ”Svenska nyheter” skämtat om Kina i fjol utfördes en enad attack mot SVT:s sociala medier-konton.

På grund av detta stärker därför SVT sitt säkerhets- och beredskapsarbete, rapporterar SVT

SVT kommer att tillsätta ett cybersäkerhetsteam inriktat på att hantera digitala hot. De kommer även utöka kapaciteten online för att förhindra överbelastningsattacker. 

– Vi har under en längre tid jobbat med att stärka vår it-säkerhet. Det här är ett arbete som vi hela tiden måste stärka. De som utför attackerna utvecklar sina metoder och då måste vi stärka vårt IT-säkerhetsarbete ännu mera, säger Hanna Stjärne, till SVT. 

Men det är inte bara säkerheten digitalt som höjs, SVT höjer även den fysiska säkerheten som kan handla om allt ifrån hatiska mejl till hot. I somras tvingades exempelvis redaktionen i Norrköping och Linköping att evakueras på grund av hot. 

Kostnaderna för säkerheten på SVT har fyrdubblats under bara fem år. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev