Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag13.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Efter bråket på SVT Göteborg – nu tvingas cheferna bort

Publicerad: 12 Februari 2016, 12:32
Uppdaterad: 12 Februari 2016, 15:46

UPPDATERAD. Ylva M Andersson och Mette Friberg fråntas ansvar efter infekterad konflikt på SVT Göteborg. "Jag har gjort det som står i min makt", säger Ylva M Andersson.


Ämnen i artikeln:

SVTUppdrag Granskning

Som flera medier har rapporterat under veckan pågår ett infekterat bråk på SVT:s samhällsredaktion i Göteborg. Profiler som Janne Josefsson och Belinda Olsson har öppet ifrågasatt ledningen.

Det är ett väldigt allvarligt läge. Misstroendet är kompakt mot hur ledningen har skött det här. Det är en förtroendekris. Det här har skadat Uppdrag granskning och samhällsredaktionen, sade Janne Josefsson till Journalisten tidigare i veckan.

Bakgrunden till konflikten uppges vara att SVT:s ortschef Ylva M Andersson har föreslagit att Mette Friberg, chef för samhällsdivisionen, skulle fråntas ansvaret som programchef för ”Uppdrag Granskning” under 2016. Sedan dess har Mette Friberg varit sjukskriven.

Nu tvingas båda bort från sina tjänster. I ett pressmeddelande skriver SVT att Ylva M Andersson och Mette Friberg tilldelas andra arbetsuppgifter till efter sommaren.

”Den konflikt som finns mellan dem är Maria Groop Russel och Charlotte Celsing, HR-chef, ansvariga för att hantera”.

Istället tar Robert Olsson, som är programdirektör på SVT, över ansvaret för hela allmän-tv i Göteborg samt blir personal- och verksamhetsansvarig för samhällsredaktionen från och med måndag.

Robert Olsson fortsätter även sin roll som programdirektör tills Jan Helin tillträder i april. Under den perioden går Ragnhild Vestman Fjällhed, redaktionell grupp- och utvecklingschef, in som biträdande allmän-tv-chef i Göteborg.

– Mitt uppdrag är att se till verksamhetens bästa och den nuvarande situationen är inte hållbar. Därför har jag bett Robert och Ragnhild att driva verksamheten under ett halvår. De är båda mycket skickliga och SVT i Göteborg behöver arbetsro för att fortsätta producera innehåll av högsta kvalitet, säger Maria Groop Russel, divisionschef, i ett pressmeddelande.

– Jag är bedrövad och ledsen över att vi hamnat i den här situationen. SVT i Göteborg är i ett svårt läge och för att skapa lugn, arbetsro och fokus på programproduktion kan detta vara en framkomlig väg, värd att pröva. Jag har gjort det som står i min makt för att hitta konstruktiva lösningar. När det inte har lyckats är det bra att chefer över mig tar ansvar och pekar ut en riktning framåt, säger Ylva M Andersson.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTUppdrag Granskning

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.