Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

EFN-chefen förbannad på Mattsson och Helin: "Kommer med grava faktafel"

Publicerad: 1 december 2014, 13:16
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:20

UPPDATERAD. Thomas Mattson och Jan Helin har inte på fötterna i sin podcast, anser EFN:s redaktionschef Anders Lundborg.


Dagens Media har tidigare berättat om jättebråket på Handelsbankens tv-kanal EFN.

Vid ett personalmöte fredagen den 21 november sade redaktionschefen och ansvarige utgivare Anders Lundborg upp sig på stående fot efter att han från högre ort inte tillåtits förlänga kontraktet för en reporter.

Kort efter avhoppet återgick dock Anders Lundborg i tjänst. Detta efter att reporterns kontrakt förlängdes samt att han fått "starka garantier" om att det är han som beslutar i liknande personalärenden framöver.

Händelsen på EFN diskuterades i veckans avsnitt av Thomas Mattssons och Jan Helins podcast "Mattsson & Helin":

" Det började med ansvarige utgivaren Anders Lundborg avgick, detta efter en kritik mot att ägaren Handelsbanken direkt hade lagt sig i EFN:s innehåll. Då utbröt en het diskussion som gjorde att Anders Lundborg valde att gå", sade Jan Helin i podcasten.

Ett uttalande som upprört Anders Lundborg. Enligt honom har de båda kvällstidningsredaktörerna inte läst på ordentligt.

– Det irriterar mig för de kommer med grava faktafel. Först säger de att jag avgick för att ägaren lade sig i det journalistiska innehållet. Men så var det inte alls, jag avgick för att jag inte fick förlänga kontraktet vilket också framkommit i branschmedia, säger Anders Lundborg till Dagens Media och fortsätter:

– Hade banken försökt styra hade jag avgått för länge sedan. Mattsson och Helin läser inte innantill. Man kan tycka att två så mäktiga mediechefer hade kunnat kolla upp detta innan.

Kan det inte tolkas som att Handelsbanken lägger sig i innehållet när man vill göra sig av med specifika reportrar?

– Jag kan inte se det så. Men uppenbarligen har en del gjort det. Jag har hela tiden varit tydlig med varför jag avgick och det hade inte med innehållet att göra, utan om reporten.

Vidare pratar Mattsson och Helin om ett redaktionsråd där representanter från banken enligt uppgift ska ha haft inflytande på redaktionen journalistik. Enligt Thomas Mattson tangerar det en frågeställning kring " hur pass aktiv kan och bör en ägare vara?".

Men enligt Anders Lundborg finns det inget sådant råd, i alla fall inte i dag.

– Det finns inte något redaktionsråd som bestämmer vad vi ska publicera. Inte alls. Sant är att det för länge sedan fanns ett råd för att bankens expert skulle kunna berätta vad som var de hetasta trenderna inom deras respektive områden. Det redaktionsrådet självdog - bland annat då intresset falnade från Handelsbankens sida då de inte hade någon möjlighet att styra innehållet, säger Anders Lundborg.

Thomas Mattsson menar dock att man diskussionen man förde i podcasten var korrekt och i grunde positivt. Ämnen som dessa bör komma upp till ytan, menar han.

– I podden refererar vi vad branschmedia har skrivit och där har ju medarbetare på EFN framfört ktitik mot hur Handelsbanken försökt påverka innehåller, säger Thomas Mattsson och fortsätter:

– Vi nämnde den interna kritiken och resonerade kring Handelsbanken-tv, det är ju ingen hemlighet att ledningen ger en annan bild än de anställda som uttalat sig. Jag kan tycka att det är bra att detta debatteras i en mediepodd och att det är bra att Anders Lundborg ger sin version.

 

LÄS ÄVEN:

 

Anton Andersson

anton.andersson@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev