Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Effie Karabuda: "Jag vill inte starta någon beef med Pewdiepie"

Publicerad: 18 april 2015, 08:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:04

Kritiken mot Pewdiepie utlöste en lavin av hat – med återkommande hot om våldtäkt. I dag leder Aftonbladets Effie Karabuda nio timmars direktsändning från Tekla.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

I dag arrangerar KTH teknikfestivalen Tekla i samarbete med Robyn. Där ska tjejer i åldrarna 11 till 18 år prova allt från 3D-printing till speldesign.

I samband med festivalen direktsänder SVT:s ”MVH TV” i nio timmar från festivalen. En av programledarna är spelkrönikören Effie Karabuda.

– Jag och Hanna "Hannapee" Persson kommer att programleda och kommentera. De ville få in någon som jobbar inom teknikområdet men som också arbetar som journalist. Jag blir ett komplement till Hanna som är van programledare men inte har lika bra koll på teknik och spel, säger Effie Karabuda till Dagens Media.

I februari 2014 startade Effie Karabuda en blogg. Tanken var att skriva allmänt om populärkultur, men bara ett halvår senare blev hon kontaktad av ”P3 Spel”. En kort tid senare hörde också Aftonbladet och speltidningen Level av sig.

– Inom loppet av en månad hade jag blivit headhuntad av tre stycken. Det var väldigt oväntat. Jag trodde aldrig att jag skulle skriva om spel, men det finns många intressanta debatter om spelbranschen. Jag hade dessutom varit ett fan av P3 Spel länge, så det var kul.

I sin första krönika på Aftonbladet kritiserade Effie Karabuda Youtube-profilen Felix "Pewdiepie" Kjellberg. Bland annat skrev hon att han utestängde kvinnor från spelvärlden. Ett uttalande som resulterade i en del näthat.

– Det blev mycket telefonsamtal och mail. Jag kan fortfarande få grejer på Twitter från folk som är sura. Ärligt talat tar jag inte åt mig så mycket. Man blir avtrubbad när det kommer i så stora mängder, men rent mentalt blir man ganska trött. Det finns så mycket mer att lägga energi på än hat, säger Effie Karabuda och fortsätter:

– Jag är nästan säker på att Pewdiepie visste om vad folk skrev, men han hörde aldrig av sig. Jag är inte intresserad av att starta någon beef med honom, men det är tråkigt att han inte gav någon respons alls. Fast han verkar inte vilja bli politisk, så på ett sätt kan jag förstå honom.

Hur kändes det?

– Det var en omvälvande start. Jag hade varit på P3 Spel någon månad och där är det väldigt vänlig stämning. Det är helt klart ett hårdare klimat på Aftonbladet, men det beror kanske också på att jag har en kaxigare ton i krönikorna där.

Som kvinnlig spelkrönikör får Effie Karabuda både dödshot och hot om att bli våldtagen.

– Det är absolut ett stort problem. Man behöver inte ens prata om genus, utan det kan räcka med att man är tjej och gillar spel. Trots att man är insatt, proffsig och inte ens pratar om feminism så kan man få skit för att folk inte är vana vid att se en kvinnlig profil prata om tv-spel.

Hur tycker du att man ska motverka det?

Just sådana initiativ som Tekla är ett perfekt exempel på hur man kan motverka det. Där gör man något praktiskt och konkret där tjejer lyfts och får komma in i branschen i en trygg miljö.

Hur är det att vara kvinna i spelbranschen?

– Varje gång jag pratar om hur det är att vara tjej i spelbranschen så förlorar jag egentligen ett tillfälle där jag kan prata om spel, som är mitt jobb. Samtidigt vet jag att det pågår en debatt och att det finns mycket konflikter rörande tjejer i spelbranschen som är viktig att ta upp. Men jag vill inte klaga på att jag har svårare än alla andra. Jag har fått många fördelar också, säger Effie Karabuda och fortsätter:

– Att jag är tjej kan faktiskt vara en fördel. Jag tror att fler och fler vill få in tjejer i speltidningar eftersom det finns en brist. Samtidigt har jag inte fått mitt jobb enbart för att jag är tjej utan för att jag är grym på det jag gör.

Hur är det att gå från att skriva texter och sända radio till att sända live i tv?

I höstas sände jag Aftonbladet morgon varje fredag. Då pratade jag om spel och skrev mitt eget manus, så det är inte helt nytt. Men det känns tryggt att ha med sig Hanna eftersom hon är väldigt van. Hon blir en bra stöttepelare.

Hur förbereder man sig inför en sådan här sändning?

– Det gäller att läsa på mycket om de workshops som finns, så att man känner att man har koll på alla tekniska prylar. Det är också viktigt att gå och lägga sig i tid så man kommer in något slags meditationsläge och tar det lugnt.

LYSSNA PÅ EFFIE KARABUDAS LÖRDAGSLISTA HÄR:

<iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=spotify%3Auser%3Adagensmedia%3Aplaylist%3A7AXnuh9W1BnaFC5Dud0DQK" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe>

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.