Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Domstol: Grönt ljus för Idol-strejk

Publicerad: 1 December 2016, 13:51
Uppdaterad: 1 December 2016, 14:50

UPPDATERAD. På torsdagen kom Arbetsdomstolens beslut i den pågående konflikten mellan Fremantle Media och Svenska Musikerförbundet. Enligt beslutet får Musikerförbundet rätt att vidta de stridsåtgärder man varslat om – men TV4 är inte oroliga.


Ämnen i artikeln:

IdolFremantle Media

Dagens Media har i flera artiklar uppmärksammat konflikten mellan Musikerförbundet och Fremantle.

Arbetsdomstolens beslut innebär att fredagens semifinal är hotad – om deltagarna väljer att gå ut i strejk.  

Arbetsdomstolen tar dock inte ställning i frågan om kollektivavtal för Idol-deltagarna. Fremantle har lyft frågan till arbetsgivarorganisationen Medieföretagen.

– Vi respekterar självklart Arbetsdomstolens beslut om att varslet var korrekt. Men samtidigt vill vi poängtera att detta inte innebär att Musikerförbundet har rätt om att ett kollektivavtal ska tecknas för frivilliga och tillfälliga deltagare i underhållningsprogram. Det är något som skulle påverka hela produktionsbolagsbranschen, och vi har därför valt att nu lyfta frågan till Medieföretagen, för att fortsätta förhandlingarna där, kommenterar Magnus Karlsson Lamm, vd för Fremantle Media i Sverige.

Hos TV4 känner man sig inte oroliga.

– Vi kommer att sända semifinalen imorgon och en fantastisk final i Globen, det känner vi oss trygga i, säger Anders Edholm på TV4:s press till Dagens Media.

Konflikten mellan Fremantle och Musikerförbundet har pågått under två veckor. Strax före att bägge parterna satte sig i förhandling publicerade Musikerförbundet ett öppet brev på sin hemsida där de kallade Idol-deltagarnas avtal för "slavkontrakt".

Kontraktet innebär bland annat en veckolön om 875 kronor, långa avtal med skivbolag och managementbolag samt att ge upp royalties. Fremantle skriver i ett pressmeddelande att de inlett en översyn av villkoren ”för att göra justeringar av dem inför kommande Idol-säsonger”.

Konflikten handlar också kollektivavtal, något som Fremantle anser är orimligt eftersom deltagarna inte är anställda utan deltar på frivillig basis.

– Idol är en musiktävling, inte en arbetsgivare för de medverkande, säger Magnus Karlsson Lamm i ett pressmeddelande.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

IdolFremantle Media

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.