Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

”Döda poeters sällskap” kan bli dyr historia

Publicerad: 29 maj 2019, 12:15

Robin Williams, och co, blev avbrutna vid ett antal tillfällen när filmen ”Döda poeters sällkap” visades på TV4 i januari. Det anser Granskningsnämnden.

Granskningsnämnden för radio och tv kräver att böter på en kvarts miljon kronor delas ut till TV4. ”Nu finns den här regeln, hur märklig den än är”, säger TV4:s Charlie Forsberg till Dagens Media.

Ämnen i artikeln:

TV4

Philip Wallin

philip.wallin@dagensmedia.se


Vid fem tillfällen valde tv-kanalen att lägga in reklamavbrott, mitt i pågående scener, när filmklassikern ”Döda poeters sällskap” visades den 19 januari i år, det menar Granskningsnämnden för radio och tv. 

Nämnden skriver i ansökan att TV4:s överträdelser motiverar en särskild avgift om 50 000 kronor per felaktigt avbrott – totalt alltså saftiga 250 000 kronor. 

Avgiften är dubblerad mot tidigare praxis med hänvisning till upprepade regelbrott för TV4:s del, skriver nyhetsbyrån Siren. 

TV4 är inte nöjda med anmälan: 

– Nu finns den här regeln, hur märklig den än är med tanke på dagens varierade medieutbud. Då måste också granskningsnämnden pröva den om någon anmäler, säger Charlie Forsberg, presschef på TV4, till Dagens Media. 

Varför resonerar parterna så olika om var en scen slutar och ny börjar?
– Vi gör så gott vi kan. Men det kommer alltid att vara en subjektiv bedömning att avgöra var en reklampaus ska läggas, säger Charlie Forsberg. 

Granskningsnämndens enhetschef för tillsyn, Maria Bergerlind Dierauer, menar att det däremot finns ett tydligt reglemente: 

– Av förarbeten till regleringen framgår vart reklampauser bör sättas in. Nämligen där det, även utan reklampausen, skulle ha skett ett avbrott i programmets kontinuitet. I dramer kan det till exempel vara vid scenförändringar eller markanta avvikelser i handlingen. Viktigt att komma ihåg är att syftet med bestämmelsen är att värna tittarnas möjligheter att ostört kunna följa program. 

 I det här fallet har nämnden bedömt att reklamavbrotten var placerade på ett sätt som stred mot regleringen eftersom de avbröt pågående händelseförlopp. 

Nu ligger ärendet hos förvaltningsrätten som kommer ta ställning till nämndens ansökan om avgift. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev