Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Discoverys OS-sändningar kritiseras

Publicerad: 16 Februari 2018, 15:03
Uppdaterad: 16 Februari 2018, 15:03

Foto: Kanal 5.

Discoverys OS-intervjuer kritiseras av tidningarnas krönikörer som menar att alltför få kritiska frågor ställs. Dan Panas, kommunikationschef på Discovery, tar kritiken med ro: "Det är rimligt att det blir både hyllningar och kritik när man värd för världens största event", säger han till Dagens Media.


Ämnen i artikeln:

ExpressenAftonbladetDagens Nyheter

Det har gått exakt en vecka sedan elden för de olympiska spelen i sydkoreanska Pyeongchang tändes.

Sedan dess har Sverige hunnit med att skidåka hem inte mindre än fyra guldmedaljer. Men vid sidan av de svenska framgångarna har också en del ris och ros delats ut till Discovery som äger OS-rättigheterna.

– Självklart är vi stolta och fantastiskt glada över berömmet vi får och vi lyssnar också på konstruktiv feedback från tidningarnas tv-tyckare. Det är rimligt att det blir både hyllningar och kritik när är man värd för världens största event, som alla har en åsikt om, säger Dan Panas, kommunikationschef på Discovery till Dagens Media.

Krönikörer på både Aftonbladet och Dagens Nyheter kritiserar framförallt intervjuerna med idrottarna och menar att reportrarna ställer alltför okritiska frågor.

I en krönika på Sportbladet under gårdagen skrev exempelvis sportjournalisten Marcus Leifby om att det verkade som att tv-huset "blandat ihop några saker" i sin OS-rapportering, och syftar på orden "bevaka" och "bejaka".

"Det har varit fler high-five mellan ”reportrar” och aktiva under sex dagars OS-sändningar än under en vanlig studentutrusning. På skidskyttestadion, i mixade zonen, på stan, i taxin, i studion. Överallt, hela tiden. Handtag, famntag, klapp eller kyss och Femman har förvandlats till ett OS i ryska posten", skriver han och fortsätter:

"Har det överhuvudtaget ställts en enda kritisk fråga till någon – någon gång – under spelen så här långt?"

Kängorna på intervjufronten fortsätter även i Johan Cronemans, Dagens Nyheter, krönika om OS-invigningen. Intervjuerna Patrik Ekwall gjorde utanför OS-stadion kallar han för " meningslösa, riktningslösa och innehållslösa", och ställer sig kritisk till den intimitet Patrik Ekwall visade deltagarna, genom att lägga armen runt dem.

"Frågan är vad den här nya intima stilen betyder? Vad är det som ska belysas?"

Dan Panas, kommunikationschef på Discovery, menar dock att det både görs tuffa intervjuer och de med mer featurekaraktär.

– Föga överraskande håller jag inte med Leifby och Croneman fullt ut. Inom ramen för våra OS-sändningar finns det flera olika intervjukoncept, i vissa ställs de tuffare frågorna i andra är det mer feature, precis som i tidningarna, säger han till Dagens Media.

Även om sändningarna har möts av kritik finns det de krönikörer som har hyllat rapporteringen.

I en krönika på Expressens prisar Thomas Wilbacher både kommentatorerna och sändningarna i helhet. Han skriver bland annat att:

"Discovery har lyft OS-sändingarna till en ny nivå"

och

"Nu, en vecka in i OS  är det bara att konstatera; Team Discovery gör succé"

– Jag tycker att nyhetsbevakningen av OS är helt fantastisk och enormt engagerad och engagerande. Vissa dagar ser vi mot 1000 artiklar per dag om OS. I den här floden finns också åsiktsmaterialet och där är det förstås superhärligt att ta del av Wilbachers tankar i Expressen idag. Det tar vi till oss av, precis som vi också lyssnar på den konstruktiva kritiken, säger Dan Panas.

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.