lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Discovery, SJF och TU stöttar de åtalade i Estonia-fallet

Publicerad: 25 januari 2021, 13:18
Uppdaterad: 25 januari 2021, 15:15

Journalisten Henrik Evertsson, som är en av de åtalade, under inspelningen av dokumentären om Estonia.

Dokumentärfilmarna bakom ”Estonia – fyndet som ändrar allt” står åtalade för brott mot gravfriden. I dag inleds rättegången i Göteborgs tingsrätt. Både SJF, TU och Discovery har uttryckt sitt stöd för de åtalade. ”De journalistiska motiven och det uppenbara allmänintresset av reportagen bör påverka rättens bedömning”, säger Thomas Mattsson, tf vd för TU – Medier i Sverige, till Dagens Media.

Ämnen i artikeln:

SJFDiscoverypressfrihet

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


I slutet av förra året prisades den femdelade dokumentären ”Estonia – fyndet som ändrar allt” i Stora Journalistprisets kategori ”Årets avslöjande”. 

Under arbetet med dokumentären filmade teamet delar av Estonias skrov, vilket gjort att dokumentärfilmarna Henrik Evertsson och Linus Andersson nu står åtalade för att ha kränkt gravfriden. Under måndagen inleds den första rättegångsförhandlingen. 

Dokumentären sändes på Discoverys Dplay och tv-bolaget har i ett officiellt uttalande gått ut och stöttat de åtalade. Vidare lyfter Discovery att de anser att dykningarna ”var berättigade inom lagen eftersom det rör en fråga av betydande allmänintresse” och att dokumentärfilmarna inte har brutit mot lagen om gravfrid.

”Det är upprörande att någon som utför sitt journalistiska jobb kan bli straffrättslig lagförd i en västerländsk demokrati som Sverige. Och det faktum att den svenska regeringen nu har beslutat att göra ett dyk på egen hand gör att hela processen verkar nästan komisk”, skriver Discovery i sitt uttalande.

Även Journalistförbundet och ordförande Ulrika Hyllert stöttar dokumentärfilmarna genom att bland annat vara på plats i Göteborgs tingsrätt där rättegången äger rum. 

– Det är flera faktorer som talar emot att det skulle vara fråga om något brott. För det första har det inte funnits någon avsikt att störa gravfriden. För det andra ligger Estonia på internationellt vatten och det är ytterst tveksamt om den svenska Estonia-lagen är tillämplig i detta fall, säger Ulrika Hyllert, i ett uttalande och fortsätter:

– Men det avgörande för mig är att Henrik Evertsson varit där i egenskap av journalist och att hans arbete har gjort att uppgifter som är av stort allmänintresse kommit fram. Det visar inte minst det faktum att regeringen nu vill ändra Estonia-lagen för att möjliggöra för ytterligare undersökningar av skrovet.

TU – Medier i Sveriges tf vd, Thomas Mattsson, lyfter att rättens bedömning av ärendet bör påverkas av det uppenbara allmänintresset. 

– Domstolen bör ta hänsyn till att det här är undersökande journalistik som tre regeringar, Sveriges riksdag och flera haverikommissionsmyndigheter redan tagit till sig. Oavsett utkomsten av nya undersökningar som ett resultat av tv-programmen, så bör de journalistiska motiven och det uppenbara allmänintresset av reportagen påverka rättens bedömning, säger Thomas Mattsson, till Dagens Media och fortsätter:

– Det finns ibland möjligheter till åtalsunderlåtelse, men nu har det blivit ett åtal och då hoppas jag att den domstol som slutligen ska fastställa saken friar Henrik Evertsson och Linus Andersson eller åtminstone tar hänsyn till intressekonflikten mellan journalistik och juridik vid påföljdsbedömningen. Min gissning är att det här målet kommer prövas i minst en högre instans.

 

Om Estonialagen

För att skydda Estoniavraket som ligger på internationellt vatten har flera Östersjöstater, däribland Sverige, skrivit under en speciallag som kallas för Estonialagen. 

 

I korthet går lagen ut på att dykning och annan undervattenverksamhet inte får bedrivas i vraket eftersom den är klassad som gravplats. 

 

I samband med det stundande åtalet prövas Estonialagen för första gången i domstol. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev