Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökRörligt

Discovery och MTG kan stängas ute från evenemangslista

Publicerad: 9 Februari 2016, 09:44
Uppdaterad: 9 Februari 2016, 13:05

Totalt 14 olika evenemang ska kunna följas via tv enligt ett utkast till en nationell evenemangslista. Listan domineras av idrott.


Ämnen i artikeln:

Myndigheten för radio och TV

Det var i november förra året som Myndigheten för radio och tv fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett förslag på en så kallad nationell evenemangslista – en lista över evenemang som svenskarna ska kunna se via fri-tv.

Regeringens villkor var att evenemangen skulle kunna ses av minst 80 procent av befolkningen.

Men enligt Myndigheten för radio och tv:s förslag kan den gränsen komma att höjas:

”En väsentlig del av allmänheten utestängs inte från möjligheten att ta del av ett evenemang om minst 90 procent av allmänheten upplever att de har tillgång till programtjänsten som evenemanget sänds i fri tv. Om det vid en given tidpunkt är färre än två programföretag som når 90 procents upplevd tillgång så är kravet i stället uppfyllt genom 85 procents upplevd tillgång”, skriver man i förslaget.

Det skulle slå hårt mot MTG och Discovery Networks, som får svårt att nå upp till 85 procent, och därmed i princip stängs ute från förhandlingar om rättigheter till en rad stora sportevenemang.

Och båda programföretagen har de senaste åren köpt på sig allt mer sporträttigheter. År 2014 var första gången som OS sändes av ett annat bolag än SVT, då MTG hade förvärvat rättigheterna. MTG ska även sända sommar-OS i Rio de Janeiro i år, medan rättigheterna till vinter-OS 2018 och 2022, samt sommar-OS 2020 och 2024 har förvärvats av Discovery.

Och fortsätter Discovery Networks konflikt med Telenor och Bredbandsbolaget så kommer programföretaget heller inte att ha en chans att öka tillgången av kanalerna. Konflikten, som innebär att närmare en miljon svenska hushåll nu står utan Discovery Networks kanaler, är nu inne på sin andra vecka.

Ett eventuellt svenskt beslut om en evenemangslista måste dock även godkännas av EU-kommissionen. Tv-bolagens skyldigheter skulle börja gälla för rättigheter som har förvärvats tidigast det datum som EU-kommissionen godkänner evenemangslistan.

Enligt rapporten hade Kanal 5 under 2015 en upplevd tillgång på 82 procent, enligt MMS. Även MTG:s flaggskepp TV3 nådde endast 82 procent, medan systerkanalen TV6 skulle hamna precis över gränsen med en upplevd tillgång på 86 procent.

Både Discovery Networks och MTG är enligt rapporten emot en evenemangslista, eftersom de anser att en sådan skulle snedvrida konkurrensen på marknaden. Inte heller aktörer som TV4, SOK, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Riksidrottsförbundet anser att det behövs en evenemangslista.

”Aktörerna har bland annat fört fram att det redan ligger i rättighetsinnehavarnas intresse att så många som möjligt kan se evenemangen och att det därför redan ställs höga krav på befolkningstäckning vid försäljning av rättigheter. De som är för införandet av en evenemangslista anser bland annat att en lista skulle fungera som en försäkring mot att de stora evenemangen placeras i betal-tv-kanaler i framtiden”, lyder rapporten.

Läs hela förslaget om en evenemangslista här.

Förslag till evenemangslista

De olympiska sommar- och vinterspelen

De paralympiska sommar- och vinterspelen

VM i fotboll för herrar och damer: matcher och kvalifikationsmatcher med svenskt deltagande samt semifinaler och finaler

EM i fotboll för herrar och damer: matcher och kvalifikationsmatcher med svenskt deltagande samt semifinaler och finaler

VM i ishockey för herrar: matcher med svenskt deltagande samt semifinaler och finaler

VM i längdskidåkning

VM i alpin skidsport

VM i friidrott

Vasaloppet

Nobelfesten

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se


Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.