Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Discovery köper rättigheterna till fyra OS

Publicerad: 29 juni 2015, 11:45
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:56

Här är jätteaffären – Kanal 5:s ägare köper OS-rättigheter för mångmiljardbelopp.


Ämnen i artikeln:

MTGDiscoveryOS

MTG bröt SVT:s OS-dominans när bolaget köpte OS-rättigheterna för 2014 och 2016.

Nu står det klart att Discovery Communications, moderbolag till Eurosport och Kanal 5 samt Kanal 9 i Sverige, har lagt beslag på jätterättigheten för de fyra följande olympiska spelen. Det uppger Discovery Networks Sweden i dag.

Dan Panas, presschef för Discovery Networks Sweden, säger till Dagens Media att affären innebär att tv-husets kanaler kommer att erbjuda OS-rättigheten på den svenska marknaden.

– Detta innebär att Discovery Networks Sweden kommer att sända vinter-OS 2018 och 2022 samt sommar-OS 2020 och 2024. I övrigt kan jag inte kommentera det närmare i nuläget, säger han till Dagens Media.

För MTG innebar sändningarna från vinter-OS i Sotji total dominans för TV3 sett till tittartidsandelar under februari 2014.

I Discovery Networks Sweden (tidigare SBS Discovery) ingår kanaler som Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11 samt Eurosport. Hur OS-sändingarna ska fördelas är alltså inte klart.

I ett pressmeddelande heter det att Discovery har förvärvat de exklusiva rättigheterna "värderade till 1,3 miljarder euro" för alla plattformar.

Det inkluderar fri-tv, betal-tv, internet och mobiltelefon på alla språk över 50 länder och territorier på den europeiska kontinenten för åren 2018-2024. Ryssland ingår ej.

Minst 200 timmar av sommar-OS och minst 100-timmar av vinter-OS ska sändas i fri-tv-kanaler.

”Discovery kommer sub-licensiera en del av rättigheterna på många marknader runt om i Europa”, skriver bolaget i pressmeddelandet.

Discoverys vd David Zaslav kallar denna måndag för ”en historisk dag”.

– Vi är stolta över att kunna addera de olympiska ringarna till Discovery Communications portfölj av erbjudanden. Den långsiktiga programplaneringen med president Bach och IOK bekräftar Eurosports position som ledande inom idrott i hela Europa, och kommer att avsevärt förbättra Eurosports närvaro på alla plattformar. Eurosport har en stolt och lång tradition av att sända många vinter- och sommarsporter som visas under OS, och att nu kunna lägga till de olympiska spelen, det största live-eventet i världen, är perfekt ur ett redaktionellt och strategiskt perspektiv. Men mest av allt är detta nya partnerskap en spännande seger för alla europeiska sportfantaster som vi kommer att kunna erbjuda rekordstora mängder av innehåll på alla plattformar för att säkerställa att den olympiska elden brinner stark året run, säger han i ett pressmeddelande.

 

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

MTGDiscoveryOS

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.