torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Discovery i nytt avtalsbråk

Publicerad: 29 augusti 2017, 12:20

Foto: Janne Naess

UPPDATERAD. Com Hem: "Uppenbart att det här är en strategi".

Ämnen i artikeln:

Warner Bros DiscoveryCom hemBoxer

Madeleine Nilsson

madeleine.nilsson@dagensmedia.se


Discovery Networks har tidigare varit i konflikt med både Telenor och Telia kring distributionen av tv-husets kanaler, Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11, Eurosport 1, Eurosport 2, Discovery Channel, TLC, Animal Planet, Discovery ID, Discovery Science och Discovery World.

Nu är det Com Hem och Boxer man inte kan komma överens med, vilket enligt Discoevry Networks innebär att 4,5 miljoner tittare riskerar att bli utan kanalerna.

Det nuvarande avtalet går ut vid midnatt 31 augusti.

– Com Hem/Boxer kontrollerar nära 51 procent av den svenska linjära tv-distributionen, och om våra kanaler försvinner från Com Hem/Boxers plattformar drabbar det tittare, reklammarknaden och produktionsindustrin i landet. Vi känner därför ett ansvar att informera om situationen, säger Henriette Zeuchner, vd på Discovery Networks, i ett pressmeddelande.

Com Hems presschef Fredrik Hallstan bekräftat att de båda parterna inte ännu är överens om ett nytt avtal.

– Vi upplever att de är ovilliga till att komma överens om ett nytt avtal innan det gamla löper ut. Att de skickar en pressreales om det två dagar innan avtalet löper ut kan väl ses som ett bevis på det, säger han till Dagens Media.

När Discovery för bara ett par månader sedan låg i avtalskonflikt med Telia sade Jonas Hasselberg, chef för Telias konsumentaffär, att Discovery satt i system att dra ut på förhandlingar. Fredrik Hallstan är av samma uppfattning.

– Om de släcker kanalerna är det femte gången som de släcker kanaler eller hotar med att släcka kanaler för svenska tv-operatörer. Det är uppenbart att det här är en strategi från deras sida att sätta press på oss leverantörer att gå med på deras avtal, säger han och fortsätter:

– Vi tycker det här är tråkigt, vi förhandlar hellre än att gå ut med pressmeddelande och prata i media om saken.

Vad är ni är oense om?

– De vill ha mer betalt för innehåll som färre tittar på.

Vad tror du om utsikterna för att komma fram till en lösning innan avtalen löper ut?

– Vi hoppas att vi ska lösa det här före den 31 augusti. Men att de skickar pressmeddelande om saken gör att det inte ser så ljust ut, men det är vår ambition att komma överens innan avtalet löper ut.

Enligt Discovery Networks har Com Hem/Boxer 51 procent av linjärtv-marknaden, men Com Hem menar att den siffran snarare ligger på cirka 40 procent. Fredrik Hallstan reagerar även på att Discovery menar att 4,5 miljoner tittare kan påverkas.

– Det är klart att man kan räkna så men vi brukar räkna med att vi, Boxer och Com Hem, når 1,8 miljoner hushåll totalt.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev