tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Discovery fördömer ny polsk medielag

Publicerad: 20 december 2021, 13:25

Det som återstår innan den hårt kritiserade lagen kan träda i kraft, är president Andrzej Dudas godkännande.

Foto: Nids/Nato

Den hårt kritiserade medielag som klubbats igenom i Polen riktar sig mot Discovery, skriver tv-bolaget i en kommentar till Dagens Media.

Ämnen i artikeln:

Warner Bros Discovery

Janne Naess

janne.naess@dagensmedia.se


En hårt kritiserad medielag har röstats igenom i det polska parlamentet, som innebär att reglerna kring utländskt ägande av mediebolag i landet skärpt ytterligare. Utomeuropeiska mediebolag får i dagsläget inte äga mer än 49 procent av mediebolag i Polen. 

Kritiker menar att den nya lagen är skräddarsydd för att komma åt landets största nyhetskanal, TVN24, som ägs av amerikanska Discovery Networks. Den amerikanska mediejätten har kommit runt de nuvarande reglerna genom att TVN24, som står för en stor del av den mediala kritiken mot regeringspartiet Lag och Rättvisa, ägs av ett nederländskt dotterbolag.

Den nya lagen kommer dock att sätta käppar i hjulet för Discovery Networks ägandeupplägg av TVN24, skriver bland annat SVT.

Discovery Networks fördömer den nya lagen, och skriver i en kommentar till Dagens Media att lagen riktar sig specifikt mot Discovery, som ägare det största kommersiella tv-huset för nyheter och underhållning i Polen.

”Konsekvenserna av beslutet borde väcka varningsklockor hos alla bolag som investerar i Polen och alla som bryr sig om demokrati och pressfrihet. Genom den här omröstningen underminerar Polen de värden som sammankopplat Polen med Europa, och rycker upp rötterna för Polens relation med USA. Vi vädjar nu till Polens president Andrzej Duda, om att han ska hålla sitt ord och lägga in sitt veto mot lagförslaget”

Det som återstår innan lagen kan träda i kraft, är president Andrzej Dudas godkännande. Regeringspartiet Lag och Rättvisa anser emellertid att utländska medier har för stort inflytande i landet – som sedan partiet kom till makten 2015 rasat i Reportar utan gränsers pressfrihetsindex. 

Under söndagskvällen anordnades stöddemonstrationer för TVN24 och andra oberoende medier i flera polska städer. De största manifestationerna ägde rum utanför presidentpalatset i Warszawa och Krakow.

Dagens Media har sökt Discovery Networks.

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev