Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Det här väntar deltagarna på nya Robinsonön

Publicerad: 11 juni 2020, 11:13

Här ligger nya Robinsonön Seskar-Furö.

Grafik: Hitta.se

Tallar i stället för palmer, men lika mycket sand. Sälar, fåglar och mycket småkryp väntar Robinsondeltagarna på Seskar-Furö. Men nationalparkens stränga regler förbjuder många upptåg.


Ämnen i artikeln:

RobinsonTV4

Det är naturligtvis ett klipp för Haparanda, Kalix och Norrbotten om de 600 öarna i Bottenviken blir kända för hemestrande svenskar denna coronasommar.

Öarna i Haparanda skärgård är låga, vindslipade och består mestadels av sandjord där tallar trivs. Några av de största öarna bildar en av Sveriges 30 nationalparker. Den är 60 kvadratkilometer, men ön Seskar-Furö som länsstyrelsen godkänt för inspelning är bara 3 kilometer lång och 1,5 kilometer bred.

I nationalparken råder stränga regler, som den intresserade kan studera här.

De med tiden rätt uttråkade deltagarna får alltså inte skada växtlighet, störa djurlivet, samla insekter, ta vrakdelar eller stenar eller skräpa ner. Däremot får de plocka bär, här finns lingon och björnbär, leta svamp och försöka fånga fisk.

De få resterna av bebyggelse på öarna i skärgården är fiskarstugor och det går båtutflykter där deltagarna får basta, bada och äta rökt eller grillad fisk. Lax och sik finns det gott om och en klick löjrom från Kalix brukar gå hem.

Den nya Robinsonön är obebodd, men här finns en gammal fiskarstuga vid den enda naturhamnen. Runt större delen av ön löper långgrunda sandstränder som för tankarna till tropiska trakter. På ön växer mest tall, men också lite björk och asp. En vinterstorm 1981 fällde stora mängder tall som fått ruttna och bilda ett paradis för insekter.

De ornitologiskt intresserade deltagarna kan spana efter minst ett tjog fågelarter, eftersom öarna är populära mellanlandningsplatser för flyttfågel. Har de tur kan de se blå kärrhök, brushane (vanlig bland deltagarna), fiskgjuse, småfläckiga sumphönor, stenfalk och storlom.

På sandrevlarna kan de speja in gråsäl och vikare och på land kan de hitta bottnisk malört, som de kunde ha kryddat sitt insmugglade brännvin med om den inte varit fridlyst i likhet med strandviva och småsvalting.

Robinsonön ligger tre mil sydsydväst om Haparanda och in till fastlandet på broförbundna Seskarö är det sex kilometer för den simkunnige.

LÄS ÄVEN:
TV4:s plan: Spela in Robinson på ö i Bottenviken
Corona tvingar Expedition Robinson till Sverige 

Leif Holmkvist

reporter

Ämnen i artikeln:

RobinsonTV4

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev