fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

"Det här är en game changer för barn-tv-världen"

Publicerad: 4 september 2017, 07:51

"För mig är det här första gången någonsin som jag vinner något och med min background story som gammalt IG-barn har jag jättesvårt att ta in det här", säger Beppe Singer till Dagens Media. Foto: Janne Naess

Viaplays "Det stora experimentet" slog SVT:s "Selmas saga" som Årets barn- och ungdomsprogram på Kristallengalan. "Jag är jättestolt", säger Beppe Singer, skapare och huvudrollsinnehavare.

Ämnen i artikeln:

KristallenViaplay

Amanda Törner

amanda.torner@dagensmedia.se


En av Kristallengalans stora skrällar var att Viaplays julkalender ”Det stora experimentet” slog SVT:s ”Selmas saga” i kategorin ”Årets barn- och ungdomsprogram”. Beppe Singer, skapare och en av huvudrollsinnehavarna, tog emot priset på scen tillsammans med flera kollegor.

– Det känns väldigt overkligt, som alla brukar säga när de vinner ett pris, sade han till Dagens Media efter prisutdelningen.

– För mig är det här första gången någonsin som jag vinner något och med min background story som gammalt IG-barn har jag jättesvårt att ta in det här. Jag har svårt att ta komplimanger. Men jag är jättestolt över att vi faktiskt vann det här. Det hade inte spelat någon roll egentligen – bara att vi blev nominerade är en prestation. Det här är en game changer för barn-tv-världen, en värld som är väldigt viktig för mig och väldigt många andra.

Fram tills nu har det bara funnits i princip en aktör som stått för alla produktioner, menar Beppe Singer.

– Men att Viaplay av någon sjuk anledning vågade satsa på att göra tv med mig, har lett till att vi plötsligt har en till arbetsgivare inom segmentet och jag hoppas och tror att det här kommer skapa väldigt mycket bättre förutsättningar för barn-tv-branschen men också bättre produktioner.

Att ni slog SVT:s julkalender är ju en jättegrej – hur lyckades ni med det?

– Vi hade en tiondel av deras budget, en tiondel av deras produktionsteam, samtidigt som vi producerade 24 avsnitt gånger tre eftersom att det här var en panskandinavisk satsning. Vi spelade in 24 avsnitt med svensk cast, sedan bytte vi till norsk och dansk, men fortsatte att spela in på samma plats – Tekniska Museet i Stockholm som varit mina vänner sedan länge och som ställde ett helt våningsplans till vårt förfogande. Och det på väldigt mycket kortare tid än någon annan. Egentligen hade vi sämst förutsättningar. "Selmas saga" var ju en jättefin julkalender, men jag tror att vi har sett det här många gånger, och kanske är det så att tittarna också var redo att få se ett spännade program där de vanligtvis tittar på tv idag – alltså i en streamingtjänst. Vad jag förstår är det ockås första gången som ett streamingprogram någonsin vinner en Kristall, också det är en brytpunkt i tv-tittandes historia. För mig är det jättehäftigt att få vara med och bidra till det.

Vad kommer det här betyda för dig personligen?

– Jag har inte tänkt på det ens en sekund. Men det sjuka är – och det här är sant – att jag aldrig har blivit erbjuden ett jobb i hela mitt liv. Allt som jag gör, från Hjärnkontoret till mina böcker hos Bonnier till det här på Viaplay, har börjat med att jag legat vaken i panik på natten och undrat hur jag ska klara hyran nästa månad. Jag har alltid ringt upp människor och på något sätt lyckats övertala dem att jobba med mig, säger Beppe Singer och fortsätter:

– Men fem minuter efter att jag satt mig ner med Kristallen fick jag en knack på axeln av en producent som kom fram till mig och sa att han har en "jäkligt bra programidé till dig" och menade att vi måste snacka på måndag. Men tyvärr för deras skull har jag ett avtal med Viaplay som gör att jag är deras i två år till. Eftersom att de vågade satsa på mig vill jag faktiskt inget hellre.

Blir det fler julkalendrar på Viaplay?

– Vi hoppas på två säsonger till av "Det stora experimentet", och sedan vet jag inte riktigt hur mycket jag får säga.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev