Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

"Det är falsk marknadsföring"

Publicerad: 27 December 2010, 12:14
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:26

Att lobbyisten Martin Borgs tar plats i statens kulturråd har retat upp Aftonbladets kulturskribent Martin Aagård. "Kulturministern vill göra kulturrådet till en politisk institution med högermänniskor", säger han.


Ämnen i artikeln:

Martin AagårdAftonbladet

Förra veckan utsågs Martin Borgs till ny styrelseledamot i statens kulturråd. Martin Borgs presenteras som dokumentärfilmare – men han är också en välkänd lobbyist.

Han har, bland annat, tidigare varit chef för lobbying och opinionsbildning på pr-byrån Hill & Knowlton samt presschef för Moderaterna. Martin Borgs är även starkt knuten till svenskt Näringslivs tankesmedja Timbro och har kampanjat mot trängelskatt.

Martin Aagård, kulturskribent på Aftonbladet, är mycket kritisk till utnämningen.

– Kulturministern vill göra kulturrådet till en politisk institution med högermänniskor, säger han till dagensmedia.se.

Han påpekar att Lena Adelsohn Liljeroth tidigare utsett Johan Stael von Holstein som ledamot, ett uppdrag han nu lämnat. Martin Aagård vänder sig också mot att Martin Borgs presenteras som ”dokumentärfilmare”.

– Han är ju politiker och lobbyist. Det är ju lite av falsk marknadsföring, säger han.

Martin Borgs dokumentärfilm "1 200 miljarder" handlar om slöseri med skattepengar och har bland annat visats i TV3 och TV8.

– Han har ju tidigare presenterat sig som journalist och fått visa sina filmer helt okommenterade, säger Martin Aagård.

Martin Borgs tar konstnären Marianne Lindberg de Geers plats i styrelsen.

– Man ersätter henne med en lobbyist. Det är synd eftersom kulturkompetensen i rådet minskar, säger Martin Aagård.

Martin Borgs skrattar när han får höra kritiken.

– Jag är dokumentärfilmare, det är det jag försörjer mig på. Det finns en viktig skillnad på att vara journalist, jag har en tydlig subjektivitet i det jag gör. Det är min bild av verkligheten som jag ger, säger han.

Han säger vidare att skälet till att han arbetat med medieträning och lobbyism är att han ”tycker det är viktigt att alla kan göra sin röst hörd”.

– Jag tror inte att någon har monopol på sanningen, ju fler perspektiv desto bättre. Därför blev jag filmare, som filmare ställer man frågor som politiker förväntas man ge svar.

Sara Bengtsson, pressekreterare åt kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, säger att Martin Borgs olika erfarenheter, både inom lobbyism och journalistik, är anledningen till att han utsågs till styrelseledamot.

I övrigt hänvisar hon till ett uttalande som ministern gjorde i ett pressmeddelande i samband med nomineringen. Där säger hon:

–  Styrelsen för Statens kulturråd har en strategisk roll för kulturens utveckling i hela landet. Den nya styrelsen representerar både kontinuitet och förnyelse men har också gedigen sakkunskap och bredd.

Martin Schori

Ämnen i artikeln:

Martin AagårdAftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.