Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

"Det är en liten risktagning"

Publicerad: 24 Mars 2018, 07:00
Uppdaterad: 26 Mars 2018, 06:22

Hasse Aro återvänder till TV3. Foto: Press

HELGLÄSNING. Tv-profilen Hasse Aro berättar om "Efterlyst 2.0", problemet med linjär-tv och det numera nedlagda SVT-programmet "Veckans Brott": "Det var lite ´GW Show´".


I över 20 år programledde Hasse Aro TV3-programmet "Efterlyst". Men efter 48 säsonger lämnade han kanalen och programmet för TV4.

Fyra år senare gör nu Hasse Aro dubbel comeback. Under onsdagen kom beskedet: Hasse Aro återvänder till TV3 för att programleda "Efterlyst".  

– Det känns spännande. Det är ett känt varumärke och en genrer som är hetare än någonsin. Samtidigt vet man ju inte vad som ska hända, det är en liten risktagning tycker jag, säger Hasse Aro till Dagens Media.

Hur menar du?

– Bara för att programmet har gått bra tidigare under en lång tid så finns det inga garantier för framtiden. Vi kommer inte komma till ett dukat bord, vi får ge oss in i matchen precis som alla andra.

Du lämnar TV4 efter fyrå år - varför?

– Den egentliga anledningen är att mitt kontrakt löper ut till sommaren, säger Hasse Aro som bland annat lett det numera nedlagda programmet "Brottsplats Sverige" på kanalen och numera syns i den så kallade "Krimkvarten" i Nyhetsmorgon.

– Jag tycker inte det jag gör i Nyhetsmorgon fyller min tid tillräckligt. I slutet av förra året började diskussionerna med MTG och då kände jag att det kunde ge mig mer stimulans, och en möjlighet att göra mer. Förutom programmet driver man innehållet på flera plattformar, inte bara ett tv-program. Jag känner att det fyller min tid bättre helt enkelt.

Du har i en tidigare intervju sagt att du brinner för att få göra mer än vad du har gjort på TV4. Hur såg de ut, fanns det önskemål från din sida att göra mer?

– Efter att ”Brottsplats Sverige” slutade att sändas har vi haft en dialog om ett antal förslag, men ingen av dem har fastnat. Sedan dök det här upp.

Vad var det för program det var tal om?

– Det vill jag inte säga. Men det fanns ett par olika produktionsbolag som diskuterade lite olika varianter.

"Flera saker som hände"

Hasse Aro har vid två tillfällen (2005 och 2007) blivit utsedd till årets manliga programledare på Kristallen. Både gångerna under tiden som programledare för "Efterlyst", ett program han ledde mellan åren 1991-2014.

Redan 1990 sändes programmet för första gången. Året efter tog som bekant Hasse Aro över taktpinnen, men efter hans sorti för fyra år sedan har programmet hackat betänkligt.

Robert Aschberg och Jenny Gourman tog över efter Hasse Aro och redan året efter stod det klart att "Efterlyst" flyttades till TV8, och fick nya programledare. 

Tre år senare återvänder nu inte bara programmet till TV3, utan också Hasse Aro.

Varför lämnade du Efterlyst till att börja med?

– Det var flera saker som hände. Utan att gå in på några detaljer. Det fanns ju ett missnöje i produktionsbolaget just då.

– Jag är anställd på produktionsbolaget och det var snarare att jag bytte jobb än att jag bytte kanal. I den vevan dök TV4 upp och genom åren hade det funnits en diskussion där och i samband med det som hade hänt så valde jag till slut "Fyran".

Hasse Aros kontrakt med TV4 går ut i sommar. Då, efter fyra år, återvänder han till "Efterlyst"-studion.

Hasse Aro under 2011 för programmet "Efterlyst". Foto: TV3.

Varför behövs "Efterlyst"?

– Det som skiljer Efterlyst från alla andra program som går just nu, för alla satsar ju på olika crime-varianter, är att tittaren faktiskt får vara med. Tittaren kan faktiskt ringa in och vara med och lösa brott. Under de åren jag gjorde Efterlyst växte min respekt för den detaljen, säger Hasse Aro.

– Jag har förstått att det var väldigt viktigt. Det gjorde att folk kände en delaktighet, även om de flesta som tittade aldrig kunde ringa in med tips av naturliga skäl. Men möjligheten fanns där, och i och med det tog programmet ställning på ett sätt som andra program inte gör.

Hur mycket har du planerat för hur ”Efterlyst ” ska komma att se ut?

– Jag har samarbetat med det produktionsbolag som har fått uppdraget, Alaska. Vi har samarbete med Stockholms-Polisen. Vi har hunnit att drömma lite om hur vi vill att programmet ska se ut, men inga konkreta planer ännu. På måndag ska vi sätta oss ner och göra en plan.

Men att fyra år faktiskt har gått, jag antar att det också kommer innebära att "Efterlyst" också ska uppdateras?

– Jag har inga konkreta svar på det än. Men jag tror att det gäller att hitta en balans mellan det som funkade i programmet tidigare och det som folk förväntar sig. Men också hitta något som gör att det inte känns mossigt, att det känns som att man redan har sett det. Det är där utmaningen ligger.

– Det vi har är ett starkt varumärke och en positiv förväntan. Det gäller att presentera något som känns som att man inte bara har fortsatt. För att använda en klyscha: vi måste presentera "Efterlyst 2.0".

Du har lyft fram möjligheterna med andra plattformar för att arbeta med "Efterlyst", vilka är fördelarna som du ser det?

– Om man vänder på frågan. Problemet med linjär-tv är att man sänds en gång i veckan och det man berättar har då alla redan berättat. Som det ser ut nu så är alla på bollen hela tiden och när något händer, då vet alla redan det. Då gäller det för oss att hitta ett sätt att kombinera dagsaktualitet med den veckovisa redovisningen.

"Alla vet att det är fel"

Vid sidan av "Efterlyst" börjar Hasse Aro även att göra en podd tillsammans med MTG. Sedan tidigare har han gjort podcasten "Fallen jag aldrig glömmer", en lyckad historia om man får tro Hasse Aro själv.

– Anledningen tror jag var ett väldigt kompakt format. Man kunde lyssna på väg till jobbet och 20-30 minuter senare var det klart. Många krim-poddar kräver att du verkligen är fokuserad. Att det här var något annat tror jag var en stor anledning till att det har gått bra.

– Sen finns det andra saker man kan göra. Det roliga är att hitta nya sätt att presentera det materialet på.

Vi badar ju i poddar, böcker och tv-program på ämnet. Vad är det som lockar oss att konsumera så mycket?

– Det har jag faktiskt funderat på väldigt länge.

Vad har du kommit fram till?

– Jag tror att olika människor har olika anledningar till att fascineras av det här. Det finns de som går igång på det juridiska, sen finns det de gillar brott och så finns det också moralfrågan. Det är den frågan som fascinerar mig: var går gränsen för allas moral?”

– Jag tror att alla som begår brott vet att det är fel. De gör ett val, sen väljer de det som är fel. Frågan är: kan vi alla göra det, har några av oss större moraliska gränser eller kan alla i en pressad situation begå ett brott?

Är inte avgörande

Mattias Bergqvist skrev i Expressen om framtiden för programmet och vad som krävs för att lyckas. Bland annat skrev han: "utan en bra expert vid hans sida (Läs: Hasse Aro) kan programmet ändå tippa för mycket åt fel håll”.

Hasse Aros svar? Att det är en grund analys.

– Vi gjorde Efterlyst i 48 säsonger och nästan över 20 år och GW (Leif G.W. Persson reds. anm.) var kanske med i åtta år. När GW slutade gick inte "Efterlyst" under, programmet överlevde GW. Jag tror att det där har tillmätts större vikt än vad det i praktiken hade. Att ha någon att bolla med sätter tonen i studion och det är väldigt viktigt, men jag tror inte att det är avgörande.

Det finns inga planer på att ha en expert för "Efterlyst" nu?

– Det är inte alls omöjligt. När man har en expert i studion handlar det väldigt mycket om att hitta rätt ton för programmet.

Är det därför kanske ett program som "Veckans Brott" blir så populärt?

– Det tror jag. Men det programmet byggde oerhört mycket på GW, det var lite ”GW Show”. Och därför överlever inte det när han slutar, konceptet var typ GW.

– Det programmet var lite lägereld, trots det allvarliga innehållet. När GW satt där kände man sig lite trygg. "Efterlyst" har inte alls den tonaliteten.

Hasse Aro och GW under 2008. Foto: TV3.

Apropå GW: Det har spekulerades i en återförening. Men du visste inte att han skulle tillbaka till TV4 eller hur har legat till egentligen?

– Nej, det visste jag faktiskt inte. Det här med att byta kanaler är ingenting som man gör över en dag. Jag antar att processen med GW pågick under en ganska lång tid innan det blev klart. Det verkar som att de här processerna har pågått parallellt och jag hade ingen aning om GW var på gång till Fyran.

Kontraktet med TV4 löper ut till sommaren - vad kommer du göra under den kvarvarande tiden?

– Det är business as usual på Fyran, mitt kontrakt löper på. Jag antar att vi fortsätter som planerat. Men jag har inte haft några sådana diskussioner med TV4:s ledning och jag vet inte om de har några andra planer. Jag jobbar på till någon säger något annat.

Om du blickar framåt, finns det andra program än "Efterlyst" som du vill göra TV3?

– Ja, det finns ett konkret program.

Vad är det för program?

– Det kan jag inte gå in på. Men jag diskuterar med ett produktionsbolag och det kanske kan bli något.

"Efterlyst" har nypremiär under hösten på TV3 och i MTG:s kanaler. Programledare: Hasse Aro.

– Jag hoppas att vi kan göra ett program som engagerar och som löser brott.

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.