Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Delseger för korrarna

Publicerad: 18 Maj 2011, 10:40
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:10

Konflikten mellan SVT-ledningen och utrikeskorrespondenterna har fått en tillfällig lösning. Samtidigt levererar korrespondenten Claes JB Löfgren svidande kritik mot ledningen.


Ämnen i artikeln:

SVT

Som dagensmedia.se kunde berätta tidigare i maj har det blossat upp en infekterad konflikt kring anställningsvillkoren för SVT:s vikarierande utrikeskorrespondenter.

Bland annat gällde kritiken att traktamentet, övertidsersättning och kompensation för övertid slopats i de nya avtalen.

Nu har konflikten fått en tillfällig lösning i och med att utrikesuppdragen kortats från fem till tre veckor. Därmed räknas uppdraget som en tjänsteresa vilket gör att traktamente och övertidsersätting för tillfället blir kvar.

Claes JB Löfgren är en av SVT:s mest profilerade utrikeskorrespondenter och en av de som varit tongivande i korreupproret:

– Vi har sagt ja till det nya avtalet, men problemet kvarstår ju för nästa grupp som ska tjänstgöra. I botten ligger fortfarande tvisten om vad som räknas som en utrikes tjänsteresa och vad som är en stationering där kollektivavtalet inte gäller, säger Claes JB Löfgren och fortsätter:

– Det är förstås inte rimligt att ha traktamente under en längre period. Frågan är bara hur lång den här perioden är. Vi anser att fem veckor i vart fall är en alldeles för kort tid för att sätta kollektivavtalet ur spel.

SVT Nyheters utrikeschef Ingrid Thörnqvist berättar att det är den hårda belastningen på budgeten som ligger bakom lösningen på problemet.

– Vi har inte sagt upp några avtal eller ändrat på några regler utan de ligger kvar tills vi gör en utvärdering. Eftersom utrikesuppdragen kortats med två veckor gäller inte de nya reglerna, säger hon till dagensmedia.se.

Är det här en kompromiss för att blidka de som varit upprörda över de nya avtalen?

– Det är klart att det löste problemet, men huvudskälet var som sagt att vi var tvungna att spara in pengar. Även om problemet nu löste sig själv.

Claes JB Löfgren säger att utrikeskorrespondenterna kommer fortsätta att protestera mot anställningsvillkoren, trots att det är en fråga för en liten grupp reportrar.

– Det här ingår i ett större sammanhang där företaget inlett en besparingsoffensiv, både för utrikes och andra avdelningar. Försämringarna för de permanenta korrarna är betydande. Det är upprörande.

Claes JB Löfgren levererar också svidande kritik mot ledningens agerande.

– Det värsta just nu är hanteringen av vikarierna som lever i stor otrygghet och ovisshet. Känslan hos oss på golvet är att besparingarna görs på fel ställen, säger han och fortsätter:

– Vi kanske har fel, men eftersom det inte finns någon transparens i ledningens prioriteringar samtidigt som alla förändringar genomförs uppifrån och ner är det svårt för oss att bedöma rimligheten i förslagen.

Men kritiken tillbakavisas av Ingrid Thörnqvist.

– I vilka företag har man insyn i företagets ekonomi på det sättet? Det känns inte helt normalt. Alla företag har en ledning som ska bestämma över budgeten och jag tycker inte att total transparens är något som kan krävas av medarbetarna. Så fungerar det inte på något ställe, säger hon och tillägger:

– Facket har ju dessutom varit med från början. Det här är ju inga hemliga uppgörelser vi har gjort i smyg.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.