Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

De vann i Riagalan

Publicerad: 1 juni 2016, 06:33
Uppdaterad: 1 juni 2016, 06:38

Igårkväll prisade Riagalan Sveriges vassaste tv-insatser – här är hela listan.


Riagalan samlade igår kväll den svenska tv-produktionsbranschen i en hyllning till kreatörerna bakom Sveriges vassaste tv-program.

Produktionsbolaget Nexiko kammade hem priset för Årets Programidé för "Jorden runt på 6 steg", och Lars Lerin vann Årets Profil i hård konkurrens med Miriam Bryant och Christopher O´Regan.

Galan hölls på Münchenbryggeriet i Stockholm och leddes av Tove Norström och David Sundin. Bakom Ria står Film&TV-Producenterna.

Motiveringar vinnare av Riagalan 2016:

Årets Programidé:”Jorden runt på 6 steg” av NexikoMotivering: De har gjort det igen. De fortsätter att bevisa att det omöjliga inte bara är möjligt utan även riktigt rolig och intressant TV. Är det vettigt att flyga till Bolivias djungel för att försöka träffa Leif GW Persson? Nej, men det är en väldigt bra programidé. Priset för årets programidé går till ”Jorden runt på 6 steg” av trion Filip Hammar, Fredrik Wikingsson och Mikael Svensson på Nexiko!

Årets Programidé online:Under hundringen av Splay Motivering: Årets programidé online delas ut för den programidé som har varit mest innovativ, kreativ, nytänkande eller framgångsrik, på en annan plattform än den linjära tv-tablån. Med en smart, enkel och rolig premiss har årets pristagare i samarbete med annonsör utvecklat en formidabel succé för en yngre och kräsen målgrupp. Priset för årets programidé online går till ”Under hundringen” av Erik Gestrelius och Mikael Ljung på Splay.Årets ljud:Erik Guldager för ”Bron”Motivering: Priset för årets ljud går till en person som genom sitt arbete på ett kreativt och professionellt sätt bidragit till att produktionerna nått himmelska höjder. För att med en känslig mix av effekter och musik ha lyckats binda samman ljud och bild till en helhet som förhöjer hela upplevelsen av denna kritikerhyllade serie går priset för årets ljud till Erik Guldager 

Årets fotograf:Björn Tjärnberg för ”Jills veranda”Motivering: Årets fotograf har med en konstnärlig precision och träffsäker tonalitet lyckats skapa en unik känsla där bild, musik och miljöer smälter samman i en perfekt harmoni. För sin avgörande insats i skapandet av en visuell premiumprodukt går priset för årets fotograf  för fotot i Jills veranda till Björn Tjärnberg.

Årets redigerare:Oskar Blondell för bl.a. ”Jorden runt på 6 steg” och ”Gympaläraren”Motivering: Få personer kombinerar en sådan känsla i sin klippning och musikläggning med ett sådant hjärta och lojal laganda. Årets vinnare är inte bara ett yrkesmässigt proffs, utan är också en arbetskamrat som vi önskar alla att någon gång få ha. Ge rungande applåder för årets redigerare, Oskar Blondell!

Årets berättareMagnus Hagelin för ”Mästarnas Mästare” Motivering: Med värme, stringens, humor – och svärta där det krävs – målar denne briljanta dramaturg upp scenario efter scenario. Och vi tittare låter oss förtrollas. För sin aldrig sinande entusiasm när det gäller att skildra människor och deras historia går priset för årets berättare till Magnus Hagelin!

Årets visuella uttryck:Maria Sohlman för bl.a. ”Solsidan” och ”Finaste familjen”Motivering: Årets pristagare har en oslagbar kreativitet, en energi, en lust, en otroligt hög ambitionsnivå och ger oss alltid det lilla extra i varje produktion. För sin förmåga att förhöja bilden med sitt konstnärliga öga och aldrig låta komplicerade problem stå i vägen för en idé går årets Ria för visuellt uttryck till Maria Sohlman!

Årets profil:Lars Lerin i ”Vänligen Lars Lerin”Motivering:Det gick bara inte att värja sig. Alla smälte. TV-tittarna. TV-kritikerna. Och juryn för detta pris. Aldrig hade väl svensk tv sett en ärligare, varmare, skörare person som så frikostigt bjöd på sitt eget liv. Med sin mjuka värmländska melodi rev vår pristagare alla murar. Vänligen ta emot utmärkelsen årets profil och våra varmaste kramar, Lars Lerin!

Årets organisatör:Erika Bonnard för bl.a. ”Moraeus med mera” och ”Tillsammans mot Cancer”Motivering: Oavsett om det gäller nöjesprogram eller större galor kan man räkna med att årets pristagare ständigt är närvarande och håller ihop sitt team. För sin förmåga att styra projekten med omtanke, kärlek, professionalitet och framförallt med en brinnande glöd går priset för årets organisatör till Erika Bonnard! 

Årets Castare:Lovisa Bergenstråhle för bl.a. ”Så Mycket Bättre” och ”Finaste familjen”Motivering: Årets pristagare är en fantastisk människokännare och en castare som återigen gjort ett sensationellt bra jobb. Med sin mästerlighet, sitt brinn, driv och sin passion levererar årets pristagare alltid i världsklass oavsett om det är musikunderhållning eller drama. För att så många artister aldrig har haft någon att tacka för så mycket går priset för årets castare till Lovisa BergenstråhleÅrets producent:Elinor Aldal för ”Let’s Dance” och ”Renées brygga”Motivering: För sitt pricksäkra innehåll och helhetstänk. För en stilsäkerhet och vision som aldrig sviker trots en ofantlig stress och press. För att år efter år lyckas med att förnya ett traditionellt format. För sin förmåga att alltid få alla i teamet att må bra och prestera sitt allra bästa, med ett lysande resultat. Allt går som en dans för årets producent Elinor Aldal.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev