Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

De tog hem priserna under Riagalan 2020

Publicerad: 14 oktober 2020, 19:45

Viaplays originalserie Älska mig, som är skapad och regisserad av Josephine Bornebusch, prisades två gånger under kvällens gala.

Dramakomediserien Älska mig, av Josephine Bornebusch, kammade hem två priser under årets upplaga av Riagalan. Dagens Media har listan över alla vinnarna.


Ämnen i artikeln:

Riagalan

Branschorganisationen Film&TV-Producenternas årliga arrangemang Riagalan skulle egentligen ha hållits mitt under coronakrisen, den 12 mars, på Cirkus i Stockholm. Men dagen före kommunicerade styrelsen sitt beslut om att senarelägga arrangemanget. Bakgrunden var att Folkhälsomyndigheten samma vecka skärpt sin riskbedömning, och ett annat skäl att flera av de som skulle ha besökt galan förhindrades på grund av sina egna eller sitt företags förhållningssätt.

Men så i kväll var det dags för ett nytt försök. På plats på Cirkus i Stockholm fanns årets finalister, medan publiken följde galan digitalt.

Totalt var 42 kreatörer, medarbetare och upphovsmakare nominerade. Alla dessa har varit involverade i program som visats på tv och/eller online under 2019.

Dramakomediserien Älska mig, som är skapad och regisserad av Josephine Bornebusch, ledde till två priser. Warner Bros ITVP Sverige, som producerat serien, kammade hem Årets programidé och Josephine Bornebusch fick ta emot pris för Årets berättare. Älska mig är en av Viaplays originalproduktioner, men den har också sänts i SVT Play.

Till Årets program utsågs Så mycket bättre 10 år. Jubileumsäsongen som prisades för ett ”format som överraskande nog faktiskt går att förnya” producerades av Mastiff.

Sofie Palage och Josephine Bornebusch prisades under kvällen.

Foto: Morgan Ekner

 

Här är vinnarna av samtliga 14 priser:

ÅRETS PROGRAM (non scripted) – SÅ MYCKET BÄTTRE 10 ÅR av Mastiff
Motivering: ”Vinnaren är ett format som överraskande nog faktiskt går att förnya, som är fullt av överraskningar och rysmoment. Och med deltagare som bjuder på sig själva mer än någonsin, där samtalen är mer personliga än någonsin och underhållningen berör djupare än någonsin – då kan det inte bli annat än Så mycket bättre.”

 

ÅRETS PROGRAMIDÉ (non scripted) - EXPEDITIONEN av Baluba
Motivering: ”En idé som på ett papper säkert skulle ha skrynklats ihop av de flesta programutvecklarna på grund av för krångligt, för mäktigt, för farligt och för svårt att förutspå. Men trots detta lyckas produktionsbolaget kreera och planera, övertyga en tv-kanal och slutligen genomföra med häpnadsväckande resultat.”

 

ÅRETS PROGRAM (scripted) - GÖSTA av Memfis
Motivering: ”Lika len och kärv som egensinnig och allmänmänsklig. Årets vinnare är en tänkvärd och varmt humanistisk serie som står ut på sina egna villkor med en underbar ensemble som helt och fullt litar på sin regissör och manusförfattare, som med sin första tv-serie ännu en gång skapat något unikt och originellt. Världen har bara en Lukas Moodysson, men fler borde sikta på att bli lite mer som Gösta.”

 

ÅRETS PROGRAMIDÉ (scripted) – ÄLSKA MIG av Warner Bros ITVP Sverige
Motivering: ”För tonen och tilltalet, för den med fingertoppskänsla valda huvudensemblen och balansen mellan det romantiska och mänskligt drabbande. Den här produktionen och dess upphovsperson, manusförfattare, regissör och huvudrollsinnehavare fick, efter att ha kämpat i flera år, äntligen se sin idé förverkligad – och med distinkt röst gjordes det lätt att älska 'Älska mig'.”

 

ÅRETS MUSIK I PROGRAM/PROGRAMIDÉ (SCRIPTED) – ALLT JAG INTE MINNS av Lisa Montan (kompositör), Black Spark & Kärnfilm (Produktionsbolag)
Motivering: ”I detta drama lyckas musiken förstärka och lyfta känslan mellan minnets bedrägliga begär och den verkligt nakna sanningen till en självklar och unik helhet. Med den klassiska musikens ljudrum och en samtida puls känns musiken kreativ och nyskapande med en ton som känslomässigt inte släpper taget.”

 

ÅRETS LJUDUPPLEVELSE 2020 - FREDRIK MARTINSSON för Avicii Tribute Concert
Motivering: ”Det var svårt, det var stort, de var många. Denne skicklige ljudtekniker levererade en magisk ljudupplevelse, mitt bland världsartister, stor orkester och i direktsänd teve.”

 

ÅRETS BERÄTTARE 2020 – JOSEPHINE BORNEBUSH för Älska mig
Motivering: ”Årets berättare har för sin tonträff och distinkta kreativa röst hyllats av kritikerna. Hen har även älskats av publiken och satt tittarrekord. Åskådarna har tillsammans med karaktärerna fått skratta, gråta, generas och tråna. Igenkänning i denna något förhöjda värld är total och tajmingen är ständigt mitt i prick. Med ett helhetsansvar för berättelsen och en bred hantverkskunskap lyser denna stjärna just nu väldigt starkt på tv-himmeln.”

 

ÅRETS VISUELLA UTTRYCK 2020 – DAVID NILSSON för Eldens mat
Motivering: ”Årets Visuella uttryck går till en person som har en talang utöver det vanliga. Han ser det som ingen annan ser, han gör det som ingen annan gör. Med ett sinne för detaljer och kvalitet är han en av landets mest eftertraktade och omtyckta fotografer.”

 

ÅRETS CASTARE 2020 - CAROLINE SÖRENSEN för Talang
Motivering: ”Det är inte bara en karaktär som ska tas fram. Det är känslor, uttryck, nivåer och ingredienser som ska finnas representerade. Denne castare bidrar kopiöst till programmets oemotståndliga underhållning.”

 

ÅRETS PROFIL 2020 – ANDERS HANSEN för Din hjärna
Motivering: ”Trovärdigt, öppet, personligt och engagerande. Med en smittande inspiration och motivation behandlas ämnen med en enorm kommunikativ kraft som påverkat publiken att förändra sin livsstil. Ett underhållande sätt att sprida kunskap, experiment och forskning.”

 

ÅRETS KUND 2020 – FREDRIK LJUNGBERG, Viaplay
Motivering: ”En person med ett brinnande intresse för starka historier. Som med stor energi och lust bidragit till en ökad volym av svenska och nordiska produktioner. Hen har med sitt personliga engagemang medverkat till nya samarbeten över kanalgränser och på så sätt öppnat upp för nya affärsmöjligheter och flyttat fram positionerna för skandinaviskt drama!”

 

ÅRETS ORGANISATÖR 2020 - ANGELICA JONSSON
Motivering: ”Att organisera en tv-inspelning är en utmaning i sig. Att dessutom göra det med stadig hand och ett aldrig sinande gott humör, på okänd mark, med personer som själva har olika utmaningar att hantera - det är inget annat än en bragd!”

 

ÅRETS PRODUCENT 2020 - FATIMA VARHOS & FRIDA ASP för Störst av Allt
Motivering: ”På ett fantastiskt sätt har årets vinnare producerat en succé. Genom hela processen, från att rekrytera nyckelpersoner och cast till att sy ihop hela säcken, har det gedigna arbetet visat vägen för den enorma kreativitet och verkshöjd som finns i Sverige!”

 

ÅRETS PRESTATION 2020 – TEAMET SOM KORSADE ATLANTEN (David C, Linus N, Johan H, Einar L) Över Atlanten
Motivering: ”Med passion, drivkraft och vilja av stål hölls humöret uppe på alla tider av dygnet. Utöver vanliga arbetsuppgifter var känsliga kändisar, hårt väder och inte minst sagt speciella arbetsförhållanden några av de saker som denna fyrklöver lyckades hantera. De såg dessutom till att segla hem ett succéprogram!”

Ämnen i artikeln:

Riagalan

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev