Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

"De odejtbara" blir "De dejtbara"

Publicerad: 11 juli 2013, 13:18
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:40

Kanal 5:s svenska version av "The Undateables" fick hård kritik från funktionshindrade runt om i Sverige. Nu står det klart att namnet på serien blir "De dejtbara".


Ämnen i artikeln:

SBS TVSBS DiscoveryKanal 5

"Att hitta den rätta är svårt – inte minst för att kärleken kräver att man vågar öppna sig och visa sitt sanna jag. Sånt kan ge oss alla tunghäfta, handsvett, bultande puls och en känsla av att hjärnans hårddisk totalraderats. Har man en funktionsnedsättning finns dessutom en mängd fördomar att slåss mot när man ska lära känna nya människor."

Så skriver Kanal 5 i pressmeddelandet om den nya detjtingsåpan, som enligt Aftonbladet har gått under arbetsnamnet "De odejtbara". Där ska tittarna få följa åtta funktionsnedsatta singlars resa mot att hitta en partner.

Men programmet, som ursprungligen är ett brittiskt format, fick hård kritik från funktionshindrade i hela landet när idén lanserades.

– Namnet på programmet är sjukt, nedvärderande och jag blir bara arg. Det ger negativ klang. Fördomarna förstärks och blir inte färre. Det ger en fördomsfull syn hos människor, sade cp-skadade Johanna Andersson från Göteborg till Dagens Media då.

Även Unga Rörelsehindrades förbundsordförande Tobias Holmberg rasade mot serien:

– Om man har det arbetsnamnet kan man fundera på vad Kanal 5 har för syn på personer med funktionsnedsättningar. Det låter inte speciellt ljust om man säger så, sade han.

När Kanal 5 nu presenterar namnet på såpan blir det "De dejtbara".

– Det blev en viss debatt efter att vi släppte nyheten att vi gör den här serien. Den har vi lyssnat på och tagit till oss och vi håller med om att den brittiska orginaltiteln är otydlig. Vi vill inte att det ska råda några tvivel om att det är en positiv, härlig, fantastisk serie med ett gäng underbara varma sköna människor som söker kärleken – och hittar den också, säger Axel Eriksson, programchef för lokalproduktioner på SBS Discovery TV till Dagens Media.

En kritiker menade att titeln inte spelar någon roll, när man haft "De odejtbara" som arbetsnamn. Vad säger du?

– Jag respekterar hans åsikt, men vi har verkligen gjort allt vi kan för att göra serien så bra vi bara kan och hoppas att tittarna tycker om den. Vi tycker att det är en fantastisk serie och jag hoppas att han ger den en chans.

Programmet har premiär i Kanal 5 den 22 augusti.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SBS TVSBS DiscoveryKanal 5

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.