Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

De får Aftonbladets Klimatjournalistpris 2022

Publicerad: 28 oktober 2022, 09:40

Malin Crona och Lisa Svensson får Aftonbladets Klimatjournalistikpris 2022.

Foto: Jerker Ivarsson/Aftonbladet

Aftonbladets Klimatjournalistpris 2022 går till Malin Crona och Lisa Svensson för de två granskningarna ”Klimatbomben” och ”Klimatbov i ny förpackning” som sänts i SVT:s Uppdrag granskning.

Ämnen i artikeln:

AftonbladetSVTUppdrag GranskningNyheter

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Malin Crona och Lisa Svensson prisas med Aftonbladets Klimatjournalistpris för sitt avslöjande om hur flera hundra miljoner kronor, avsedda för att rädda utdikade våtmarker, försvann.

Granskningen visades i två delar, ”Klimatbomben” och ”Klimatbov i ny förpackning”, i SVT:s flaggskepp Uppdrag granskning.

Juryn som har utsett vinnarna utgörs av Johan Rockström, professor i global miljövetenskap, Kerstin Brunnberg, tidigare vd Sveriges Radio och gästprofessor vid JMG, och Jonathan Jeppsson, grävchef på Aftonbladet.

Motiveringen lyder:

”I de två granskningarna 'Klimatbomben' och 'Klimatbov i ny förpackning' blottläggs effektivt hur hundratals miljoner som skulle gått till att motverka Sveriges dolda utsläppsjätte – de utdikade våtmarkerna – trollades bort och försvann, samt hur den svenska torvbrytningen gynnar den finska staten och hur klimatförstörande verksamhet kläs i semantiskt uppsnyggad språkdräkt.”

Förutom äran får Malin Crona och Lisa Svensson ta emot 25.000 kronor.

Övriga nominerade var Aftonbladets Staffan Lindberg, för sitt reportage om Ikea och ”Europas lungor” samt Nils Resare, på Sveriges Natur, som avslöjade hur svenska pensionspengar fortsätter att aktivt stötta tillväxten av kinesisk kolkraft via AP-fonderna.

Priset delas ut för andra året i rad.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev