Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

"De dejtbara"-Emelie slår tillbaka: Han förminskar oss

Publicerad: 23 Augusti 2013, 12:11
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:37

Unga Rörelsehindrades ordförande Tobias Holmberg vill "lägga ner skiten". Nu får han svar på tal från "De dejtbara"-deltagaren Emelie Felderman.


"De dejtbara" hade premiär i går – men har redan hunnit bli ett av Kanal 5:s mest omdebatterade program.

Tidigare i dag sågade Unga Rörelsehindrades ordförande Tobias Holmberg programmet, som går ut på att personer med funktionshinder ska hitta kärleken.

Nu får han rejält med mothugg av Emelie Felderman, före detta språkrör för Förbundet unga rörelsehindrade och en av deltagarna i "De dejtbara".

– Jag tycker att debatten har en väldigt hård ton och att den förminskar oss som är med i programmet. Vi har ju själva valt att vara med. Vi har en tanke med det och vi vet vad vi har gett oss in på. Därför tycker jag att kritiken kan bli lite konstig och snedvriden, säger hon till Dagens Media.

Hur menar du?

– Alltså, jag kan förstå kritiken till viss del. Varför ska funktionshindrade inte få vara med i vanliga dejtingprogram? Men någonstans måste man ju börja. Och som sagt, vi är vuxna personer som har valt att vara med. Jag kan förstå att man kritiserar Kanal 5, men samtidigt känns det som ett slags underkännande av oss som är med.

Tobias Holmberg tycker att programmet är "extremt stereotypt" och att funktionsnedsättningen är det enda som är viktigt hos er som deltar, vad tycker du om det?

– Jag håller faktiskt inte med. Jag tycker att vi framstod som personer och inte som våra funktionshinder. Visst sa jag att jag heter Emelie och att jag har en cp-skada när jag presenterade mig men jag tycker att det är ett väldigt bra sätt att bryta isen.

Emelie Felderman poängterar att funktionshindrade knappast tillhör normen i tv-rutan.

– Det är inte helt normalt att ha funktionshindrade i ett dejtingprogram och därför kan det vara bra att berätta om sitt funktionshinder. Olika människor väljer att göra olika saker men mitt val är att bryta isen och berätta.

Hur tyckte du det var att vara med i "De dejtbara"?

– Det var en väldigt rolig och positiv upplevelse och jag tror och hoppas att programmet bidrar till att folk lär sig någonting och att de gillar min medverkan, säger hon och tillägger:

– Det är viktigt att man inte gör oss med funktionshinder till en homogen grupp. Jag är ingen representant för Tobias Holmberg eller någon annan. Jag vill bara vara en människa och Emelie först och främst.

Hittade du kärleken då?

– Det får jag inte säga, du får kolla på programmet, säger Emelie Felderman och skrattar.

Se Emelie Feldermans första dejt nedan:

<iframe width="442" height="249" src="http://www.kanal5play.se/embed/173817769" frameborder="0" scrolling="no" allowFullScreen></iframe>

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.