tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

De blir korrespondenter i Mellanöstern – Samir Abu Eid gör comeback i regionen

Publicerad: 26 april 2021, 11:46

Salim Alsabbagh och Samir Abu Eid ska bevaka Mellan

Samir Abu Eid och Salim Alsabbagh blir SVT:s korrespondenter i Mellanöstern, när Stina Blomgren återvänder till utrikesredaktionen i Stockholm.

Ämnen i artikeln:

SVTSVT Play

David Gustavsson

david.gustavsson@dagensmedia.se


Samir Abu Eid blir återigen SVT:s Mellanöstern-korrespondent , tillsammans med fotograf Salim Alsabbagh, enligt ett pressmeddelande.

Samir Abu Eid blev var första gången SVT-korrespondent i Mellanöstern under den arabiska våren 2010. 

Som Dagens Media rapporterat lämnade han dock i maj 2015 SVT för att bevaka Mellanöstern för TV4:s räkning i stället. Men tre år senare återvände han till SVT för att på nytt bli utrikeskorrespondenten – med ett särskilt uppdrag att förstärka dialogen med publiken. 

Nu är Samir Abu Eid snart tillbaka i Mellanöstern igen. 

 – Det är en komplex och konfliktfylld region och det som händer där påverkar hela världen. Stora frågor nu är Irans kärnenergiprogram, USA:s tillbakadragande från Afghanistan och kriget i Jemen. Efter över ett decennium med fokus på Mellanöstern har jag stor erfarenhet och kunskap om regionen – och den vill jag dela med mig av till SVT:s tittare, säger Samir Abu Eid i pressmeddelandet. 

LÄS OCKSÅ: Samir Abu Eid gör comeback i SVT 

Salim Alsabbagh har under många år jobbat som reporter och fotograf för olika tv-bolag i Mellanöstern, men är i dag anställd på SVT.

– Det här är ett drömuppdrag för mig. Bildberättandet är så viktigt för att förmedla känsla och närhet – och på det viset bidra till mer förståelse av den här delen av världen, säger Salim Alsabbagh i en kommentar.

Nominerade till journalistpris

Samir Abu Eid och Salim Alsabbagh är nu även nominerade till Röda korsets journalistpris för sin rapportering om konflikterna i Armenien och Tigray, Etiopien.

 – Vi har inte bestämt stationeringsort ännu. Det är ett komplicerat läge i regionen och den pågående pandemin har inte gjort saken enklare. Men det kommer att bli spännande att för första gången ha ett team i Mellanöstern där både korrespondent och fotograf behärskar arabiska, kommenterar utrikeschef Pia Bernhardson

SVT:s nuvarande korrespondent Stina Blomgren lämnar Beirut i sommar och återvänder till utrikesredaktionen i Stockholm. Samir Abu Eid och Salim Alsabbagh inleder sitt uppdrag i Mellanöstern efter sommaren.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev