Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Därför stoppar TV4 Alexander Pärleros Nyhetsmorgonklipp: ”Oacceptabelt”

Publicerad: 4 februari 2022, 10:06
Uppdaterad: 4 februari 2022, 13:38

TV4 ser allvarligt på att ett klipp från Nyhetsmorgon med doktor Mikael Sandström använts för att puffa för ”Framgångspodddens” kritiserade avsnitt om vaccin och pandemin

Foto: TV4 / Janne Næss

Alexander Pärleros använde klipp från TV4:s ”Nyhetsmorgon” för att sprida det senaste kritiserade poddavsnittet om vaccin och pandemin. Det har fått TV4 att reagera: ”Det är både ohederligt och allvarligt”, säger Johanna Thulin Bratten, programchef samhälle på TV4, till Dagens Media.


Ämnen i artikeln:

TV4NyhetsmorgonAlexander PärlerosAcast

Poddskaparen Alexander Pärleros har på sin Instagram använt ett klipp från TV4:s ”Nyhetsmorgon” för att puffa för det senaste avsnittet av ”Framgångspodden” med namnet ”Den censurerade pandemin”. I avsnittet ifrågasätter Alexander Pärleros samt hjärnforskaren och föreläsaren Katarina Gospic bland annat vaccinet och läkemedelsbolaget Pfizer. De påstår exempelvis att läkemedelsbolaget har brutit mot grundläggande forskningsregler och att den svenska regeringen har mörkat biverkningarna av vaccinet. 

Flertalet experter har kritiserat avsnittet och pekat på att den kritik som riktats mot forskning av vaccinet inte stämmer och att avsnittet innehåller felaktiga påståenden. 

TV4-klippet som användes är, enligt Nyhetsmorgons Youtubesida, från den 11 december 2018 där doktor Mikael Sandström pratar om hur läkemedelsindustrin rent allmänt drar in stora summor på mediciner som inte hjälper. 

Under torsdagen publicerade Alexander Pärleros ett nytt inlägg om avsnittet efter att han tagit ned det gamla klippet från ”Nyhetsmorgon”. Anledningen är att TV4 bett Alexander Pärleros att plocka bort klippet.

Johanna Thulin Bratten, programchef samhälle på TV4, säger att de ser allvarligt på att TV4:s upphovsrättsskyddade material har använts och att de vidtog åtgärder under torsdagen. 

– Vårt tv-innehåll är upphovsrättsskyddat. Här har det dessutom klippts om och satts in i ett annat sammanhang, och det är både ohederligt och allvarligt.

Vad tänker du om att detta klipp använts för att marknadsföra det senaste avsnittet av Framgångspodden?

– Givetvis oacceptabelt.

Katarina Gospic har även förekommit som expert i TV4 flertalet gånger, bland annat i ”Nyhetsmorgon” och ”Efter fem”.

Kommer hon att kunna medverka som expert i TV4:s nyhetsprogram även framöver?

– Det får vi ta ställning till om det blir aktuellt.

 

Acast stoppar reklamen i avsnittet: ”Vi vill skydda våra annonsörer”

Det kritiserade avsnittet av ”Framgångspodden” har även lett till att poddplattformen Acast, som ”Framgångspodden” tillhör, har stoppat annonseringen i avsnittet vilket Breakit var först med att rapportera. 

– Vi har valt att deaktivera reklamen i just det här avsnittet mot bakgrund av att innehållet i dagsläget kan uppfattas som kontroversiellt och att vi vill skydda våra annonsörer. Det här är ett rutinmässigt tillvägagångssätt när det gäller denna typ av situation, svarar Acast per mejl till Dagens Media.

När det gäller Acasts ansvar för vilken typ av innehåll som publiceras svarar bolaget att det är upp till kreatören själv att bestämma. Samtidigt säger Acast att de gjort bedömning att avsnittet inte strider mot plattformens regler. 

– Vi förstår varför det här avsnittet av Framgångspodden orsakar en hetsig debatt samtidigt som vi tror att det är just det som är syftet – som Alexander Pärleros själv har påpekat. Acast tar ingen aktiv beslutsfattande roll när det gäller vilket innehåll som varje enskild kreatör väljer att publicera via vår plattform eftersom det är ett beslut som helt och hållet ligger hos kreatören själv, skriver Acast och fortsätter:

– Med det sagt har Acast naturligtvis ett ansvar att reagera – vilket vi har en bestämd process för – i händelse av att innehåll bedöms som olagligt eller på annat sätt strider mot våra riktlinjer. Det händer att Acast beslutar att ta bort innehåll som publiceras via vår plattform. Detta är dock en bedömning som görs från fall till fall och i detta specifika fall ser vi i nuläget ingen grund till att ta bort innehållet.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev