fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Därför publicerade SVT aktivisternas bilder

Publicerad: 10 augusti 2010, 06:26
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:43

Djurrättsalliansen tog sig olovligen in på minkfarmar och filmade nattetid. SVT motiverar nu varför man valde att publicera bilderna.

Ämnen i artikeln:

SVT

MS

Martin Schori


Djurrättsalliansen har nattetid tagit sig in på ett antal minkfarmar i Sverige och fotograferat och filmat vad de hävdar är stora missförhållanden.

Nyheten planterades i Rapport och spreds sedan till andra medier.

I november förra året genomförde gruppen en liknande granskning av grisfarmar. Även denna gång backades bilderna – som gavs till Sveriges Radios Ekot - upp av en rapport. Och fick stort genomslag i medierna.  Bland annat tvingades Swedish Meats ordförande Lars Hultström att avgå.

Vilka effekter denna aktion får är för tidigt att säga, men efter avslöjandet upprepade rödgröna politiker kravet på ett förbud mot minkfarmar.

I samband med grisskandalen fick Ekot kritik för att gå Djurrättsalliansens ärenden. På sin sajt motiverar SVT-cheferna Per Einarsson och Anders Sundkvist, varför man valde att publicera bilderna.

”Dels har diskussionen om pälsindustrin och minkuppfödningen varit infekterad inom såväl politiken som forskningen under många år. Partierna har olika åsikter och branschens framtid kan komma att avgöras i det kommande riksdagsvalet. Dels visar bilderna på omfattande överträdelser av gällande regler för minkuppfödning”, skriver de.

Därmed är det journalistiskt relevant att granska uppfödarna, skriver SVT-cheferna, som påpekar att deras reportrar varit på plats vid ett inspelningstillfälle – dock utan att medverka i intrånget.

Däremot har SVT valt att inte berätta vilka farmar som bilderna härstammar ifrån.

”Vår avsikt är inte i första hand att hänga ut enskilda uppfödare”, skriver SVT-cheferna.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev