lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Därför liverapporterade TV4 inte detaljerat om den danska spelarens kollaps: ”Många rykten och felaktiga uppgifter”

Publicerad: 14 juni 2021, 13:16

Vi valde att återuppta EM studion när vi hade information som var trovärdig. Det var en extremt allvarlig situation och jag har förståelse för att tittare vill ha info, men vi valde att inte prata i ovisshet de cirka 40 minuter som vi inte sände, säger TV4 Media-direktören Erik Westberg. Foto: TV4 Media + Getty Images

TV4:a valde att inte liverapportera detaljerat kring danska fotbollsspelaren Christian Eriksens kollaps under lördagens EM-match mellan Danmark och Finland. Nu kommenterar TV4 Media-chefen Erik Westerberg beslutet. ”Jag har förståelse för att tittare vill ha info, men vi valde då att inte prata i ovisshet”, säger han.

Ämnen i artikeln:

TV4TV4-gruppenTelia

DG


Under lördagens EM-match mellan Danmark och Finland, som sändes på TV4 och C More, fick den danske fotbollsspelaren Christian Eriksen plötsligt hjärtstopp på planen.

Matchen avbröts men sändningen fortsatte, vilket TV4 kritiserats för. Något Dagens Media rapporterade om på måndag morgonen. TV4:s pressansvarige Ludvig Ternstedt sa till Aftonbladet på lördagen att det är fråga om en internationell feed och att kanalen däför inte styr över bildproduktionen under matchen. 

– Vi bröt dock matchfeeden så fort vi såg att det började visas närbilder på händelsen och visade i stället en övergripande arenabild, sa han till tidningen.  

LÄS OCKSÅ: TV4 kritiseras för bilderna på Christian Eriksen 

I motsats till SVT valde TV4 att sedan inte kommentera händelsen på planen med kollapsade Christian Eriksen, som överlevde efter intensiva upplivningsförsök, utan bröt efter ett tag sändningen för att i stället visa ”Halvåtta hos mig”. 

”Vi borde legat med uppdateringar från 19.30”

Dagens Media har varit i kontakt med Erik Westberg, Director Sport, Studio & Production på TV4 Media, som säger så här om varför kanalen inte rapporterade om händelserna:

Varför blev det ingen liverapportering kring läget?

– Vi liverapporterade fram tills att spelaren, Christian Eriksen lämnade arenan, då gick vi över till nyheterna med uppdatering om läget och sedan sportnyheterna med uppdatering samt kontinuerlig uppdatering på Fotbollskanalen. 

Men SVT valde ju att kommentera händelsen direkt. Hur resonerade TV4?

– SVT gjorde en bra uppdatering linjärt när de började sända 20.00, cirka 1h efter händelsen inträffade, då fanns det mer att gå på med information om att Christian var vid medvetandet och att matchen skulle återupptas. Vi borde kommit tillbaka 19.30 på TV4 efter nyheterna med uppdateringar kontinuerligt för tittarna, det är vi självkritiska till. Det var en extremt allvarlig situation och jag har förståelse för att tittare vill ha info, men vi valde då att inte prata i ovisshet, det var många rykten och även felaktiga uppgifter vid den tidpunkten. 

Varför klippte ni över till Halv åtta hos mig efter ett tag?

– Vi valde att återuppta EM studion när vi hade information som var trovärdig. Det var en extremt allvarlig situation och jag har förståelse för att tittare vill ha info, men vi valde att inte prata i ovisshet de cirka 40 minuter som vi inte sände. Vi befarade det värsta innan de positiva nyheterna om Eriksens tillstånd kom. Men som sagt, vi borde legat med uppdateringar från 19.30.  

Hur ser er beredskap ut för den här typen av händelser?

– Vi har en bra beredskap på sporten och nyheterna, det tycker jag vi visar kontinuerligt, men ibland är det snabba beslut kring en extrem händelse som lördagens situation var, när en människa strävar mellan liv och död i en sport direktsändning. Vi utvärderar det internt för att kunna hantera liknande situationer ännu bättre i framtiden. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev