Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Därför lämnar Ulf Wallgren SVT: "För obekväma arbetstider"

Publicerad: 8 December 2016, 14:35
Uppdaterad: 8 December 2016, 15:14

Rapport-ankaret Ulf Wallgren berättar om varför han slutar på SVT. Foto: SVT

Vid årsskiftet gör Rapport-ankaret Ulf Wallgren sin sista sändning efter 27 år på SVT. För Dagens Media berättar han om obekväma arbetstider, slöseri med kompetens och intresset för yoga: "Många har kanske tyckt att det är otippat".


Ämnen i artikeln:

SVTRapport

Han har varit ett ansikte utåt för SVT i nästan tre årtionden. Men vid årsskiftet gör han sista sändning någonsin. Ulf Wallgren guidade under 27 års tid svenskarna genom nyhetsdjungeln – nu byter han riktning helt och blir yogainstruktör. För Dagens Media berättar han om uppbrottet med SVT och om framtiden.  

Varför lämnar du SVT?

– Det handlar om obekväma arbetstider där jag känner att det varit för tufft för min kropp. Mina arbetspass störde min dygnsrytm och det sliter på kroppen.

Kunde du och SVT inte mötas någonstans, gå ner i tjänst exempelvis?

– Jag har redan gått ner i tjänst och har den sista tiden arbetat 80 procent. Men jag älskar mitt jobb och för att kunna fortsätta var jag tvungen att jobba exempelvis natt, men vid 62 års ålder fungerade det inte för mig. Men jag har ingenting emot att jag blir tvungen att lämna och det är no hard feelings mellan mig och SVT. Men såklart är det dubbla känslor.

Hur känner du kring att det är slut nu?

– Det har varit fantastiskt spännande och jag kommer sakna att sitta mitt i flödet när allting händer. Men jag märker samtidigt att det blir hårdare och hårdare.

Tror du att du är ensam om att märka av de tuffare arbetstiderna?

– Jag tror att alla kan uppleva dessa tuffa tider – alla på SVT jobbar oerhört hårt och vi sänder mycket mer med mindre resurser. Och jag tror inte att jag är ensam om att känna så. Fler upplever det som tufft och överhuvudtaget tror jag att arbetslivet är tufft för hälsan. Det är viktigt att prata om att anpassa livet till arbetet.

Många har skrivit att du har tvingats bort från SVT. Det där är såklart en tolkningsfråga men vad är egentligen sant och inte sant i den här historien?

– Jag har gjort ett eget val, SVT har ju varit helt korrekta. Jag tycker att jag har haft publikens och företagets uppskattning, men trots det har vi inte hittat en möjlig lösning. Där tycker jag att SVT hade kunnat anstränga sig lite mer.

Kastar man bort erfarenhet och kompetens?

– När man besitter mycket kunskap tycker jag att man ska ställa sig frågan: "Hur kan vi göra för att för att behålla?". Men apropå allt tuffare arbetstider tycker jag att man bör ta hand om sina anställda och överlag anser jag att det är viktigt att diskutera med sina anställda vad man kan göra för att uppfylla deras behov. Alla företag mår bra av att ha medarbetare som mår bra.

Finns det en nyhetshändelse som berört dig extra hårt?

– Det beror på, jag tycker att allt är lika viktigt att berätta. Men det som händer just nu med Syrienkriget är en fruktansvärd utveckling, vilket är en händelse som på senare år etsat sig fast på mitt minne. Det som händer där är så svårt att begripa.

Hur har reaktionerna på att du nu slutar sett ut?

Väldigt många tycker det är sorgligt och har berättat att dem kommer sakna mig i rutan. Och det är jätteskönt att höra. Jag har haft en bra tid här, men det här beslutet känns bra.

Vad kommer du göra nu?

– För fyra eller fem år tillbaka i tiden började jag med yoga. Då kände jag mig stressad i jobbet och hittade andrum i yogan och efter många om och men hittade jag började utbildade jag mig till instruktör. Men redan direkt kände jag att det var något för mig, i en stressad tillvaro som vi lever i blev det här en ny sysselsättning för mig.

Har många lyft på ögonbrynen över yogan?

– Nej, det är inte längre konstigt med yoga. Många har kanske tyckt att det är otippat men det handlar om ren avspänning och då är yogan perfekt. Nu ser jag framför mig en lugnare tillvaro.

Men innan dess har vi din sista sändning att se framemot. Vad kommer du bjuda på? 

– Inget speciellt. Jag kommer göra mitt jobb precis som vanligt.

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTRapport

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.