lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Därför köper Nent skidrättigheterna

Publicerad: 11 april 2019, 09:18

SVT vill samarbete kring rättigheterna men än så länge är Nents presschef förtegen om eventuella samarbeten. Foto: Hans Berggren / Nent och Roland Osbeck / Wikimedia

Nent vinner budgivningen och knyter till sig skidrättigheterna för både VM och världscupen. ”Ett jätteviktigt tillskott för våra plattformar”, säger Tobias Gyhlénius på Nent till Dagens Media.

Ämnen i artikeln:

Viaplay GroupSVT

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Imorse stod det klart att Nent kniper rättigheterna för att sända en stor del av världens största skidtävlingar från och med 2021 och fem år framöver. Avtalet omfattar VM och världscupen i både längd och alpint. Till det tillkommer även VM i backhoppning, nordisk kombination, snowboard, freestyle och freeskiing åren 2023 och 2025. 

I och med det nya avtalet förlorar SVT rättigheterna som inte kunde buda över Nent. 

– Skidåkning är en sport som är fantastiskt uppskattad av väldigt många. Det finns en lång tradition av skidsport inom Norden och det engagerar många, säger Tobias Gyhlénius, head of public relations, på Nent om varför tv-huset ville åt rättigheterna. 

Upp till 500 timmar direktsänd sport ska sändas varje säsong via Nents olika plattformar: Viaplay, AVOD-tjänsten Viafree, reklamfinansierade tv-kanaler och betal-tv-kanaler. 

Hur viktigt är det här rättigheterna för att driva upp tittandet?

– Det är jätteviktigt för oss och tittarna. Sport engagerar väldigt många, beroende på vad det är för sporträttigheter. När det kommer till skidåkningen så engagerar det väldigt många och många vill titta på det, så utifrån det är rättigheterna ett jätteviktigt tillskott för våra plattformar, säger Tobias Gyhlénius och fortsätter:

– Det är med stor ödmjukhet vi tar oss an rättigheterna. Det är ett jättebra program som görs idag och vi ska se till att vi har en fantastiskt bra produktion. Vi har ett starkt team som har arbetat med  bland annat OS, Champions league och handbollen innan och som producerar sportsändningar av högsta kvalitet. 

Vad köpte ni rättigheterna för?

– Vi kommenterar aldrig på pris men det jag kan säga är att vi bara gör investeringar i sport där det bidrar med ett värde för Nent. 

Nent och SVT har sedan tidigare ett samarbete kring sändningarna av hockey-VM och SVT:s Jan Helin vill åt ett liknande samarbete kring skidrättigheterna också. 

Kan ni tänka er att samarbeta med SVT om skidrättigheterna?

– Det är en jättebra fråga, nu är vi glada över att vi har rättigheterna för alla fantastiska tävlingar. Vi har idag olika samarbeten när det kommer till våra rättigheter. De går vi in i när vi ser en fördel för Nent, tittarna och våra partners. Om det blir ett samarbete om skidrättigheterna får jag i så fall återkomma kring. 

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev