tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Dags för Kristallen: "En konkurrens vi aldrig sett tidigare"

Publicerad: 31 augusti 2018, 05:00
Uppdaterad: 31 augusti 2018, 07:17

"Parneviks" i TV3 har chans att ta hem vinst i kategorierna "Årets realityprogram" och "Årets program". Dessutom är Peg Parnevik nominerad till "Årets tv-personlighet".

Inför årets omgång av Kristallengalan har tävlingen genomgått en modernisering. Kristallen-chefen Anton Glanzelius ser den stora bredden bland nomineringarna som ett kvalitetstecken. "Jag är övertygad om att det har att göra med att kampen för att nå ut till tittarna är så oerhört hård just nu", säger han.

Ämnen i artikeln:

KristallenGina Dirawi

AT


Under fredagskvällen är det för fjortonde gången dags för Kristallen, galan som utser det gångna årets bästa tv-program. Prisutdelningen äger rum på Cirkus i Stockholm och leds av Gina Dirawi.

Inför årets omgång av Kristallen har tävlingen genomgått en modernisering för att bättre spegla utvecklingen av tv-branschen. Detta genom att även bjuda in kvällstidningarna Aftonbladet och Expressen, samt Di TV, att tävla med sina program. Att bjuda in aktörer som lever lite grann i ett ”mellanland” av tv och text menar han är viktigt ur ett Kristallen-perspektiv för att fortsätta hålla tävlingen relevant.

– Uppfattningen om vad tv är idag har förändrats. Tittarna gör inte alltid samma definition av vad som är tv som branschen själv, de tittar på rörlig bild som de tycker är rolig och intressant. Att öppna upp Kristallen för aktörer som inte är traditionella tv-hus känns som ett bra första steg, säger Anton Glanzelius, chef för Kristallen och ordförande för nomineringsjuryn, till Dagens Media.

Även om det är TV4 som i år är huvudkanal för Kristallen och som sänder den i broadcast, kommer galan även sändas på samtliga av tv-husens play-kanaler.

– Det är ännu ett test vi gör i år och möjliggörs av att tv-husen krokar arm kring Kristallen för att hylla svensk tv. Det blir något symboliskt i att tv-husen som annars krigar om tittarnas gunst samarbetar för att lyfta tv-mediet genom att nå ut så brett som möjligt med Kristallengalan.

Kan du se någon trend bland årets nomineringar?

– Jag skulle säga att det är ganska spritt bland nomineringarna i år, vilket jag från mitt håll ser som ett kvalitetstecken. Det är jämnare i år än tidigare, med mer möjligheter för fler att vinna. Jag är övertygad om att det har att göra med att kampen för att nå ut till tittarna är så oerhört hård just nu. Det råder en konkurrens vi aldrig sett tidigare, delvis mellan de svenska aktörerna men även med internationella spelare. Alla kanaler, kvällstidningar och produktionsbolag vet att de måste göra fantastisk tv, annars blir de bortvalda. Av konkurrensskäl tror jag därför att alla produktioner under året har varit tvungna att överträffa sig själva.

Gina Dirawi leder galan i år – vad kommer hon tillföra?

– Även om Gina är en oerhörd etablerad och stor programledare idag, så är hon samtidigt sprungen ur Youtube- och play-generationen. Det är någonting som hon bär med sig i hela sin identitet och förhållningssätt till tv. Det tycker jag ligger i linje med det här Kristallenåret, då play-tjänsterna har exploderat hos mediehusen och där vi valt att bjuda in kvällstidningarnas play-tjänster. På så sätt är Gina en perfekt representant för blandningen av den linjära bredd-världen och den digitala play-världen.

Kristallengalan sänds med start klockan 20.00 i TV4, men alltså även på samtliga av tv-husens play-tjänster. 19 statyetter kommer delas ut under galakvällen, bland annat i kategorierna Årets underhållningsprogram, Årets tv-personlighet, Årets fakta- och nyhetsbevakning och Årets tv-drama.

15 av priserna utses av en jury och 3 av priserna är det publiken som röstar fram under kvällens gång.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev