Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Då börjar ödesrättegången som kan förändra internet

Publicerad: 3 mars 2015, 08:01
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:11

I höst startar rättegången där filmbolagen kräver att Bredbandsbolaget ska tvingas blockera Pirate Bay och Swefilmer.


Ämnen i artikeln:

SwefilmerBredbandsbolagetThe Pirate Bay

Blockera The Pirate Bay och Swefilmer. Det är kravet mot internetoperatören Bredbandsbolaget som kommer från Universal Music, Sony Music och Warner Music tillsammans med Nordisk Film och Svensk Filmindustri.

Som Dagens Media avslöjade i november har bolagens stämningsansökan lett till att ett blockeringskrav för första gången ska prövas rättsligt i Sverige. Liknande krav har gått igenom i andra länder inom EU.

Den 20 februari hölls en så kallad muntlig förberedelse i Stockholms tingsrätt. Där undersöktes möjligheten till att nå en förlikning.

”Ordföranden tar upp frågan om förlikning, varvid det konstateras att det för närvarande saknas förutsättningar för en sådan lösning”, står det i protokollet som Dagens Media har tagit del av.

Tingsrätten har nu satt ett datum för den historiska rättegången. Huvudförhandlingen inleds torsdagen den 23 oktober.

Parterna står långt ifrån varandra. Film- och musikbolagen anser att Bredbandsbolaget kan anses ”medverka” till de upphovsrättsintrång som begås via The Pirate Bay och Swefilmer.

Bredbandsbolaget anser att de varken har någon legal skyldighet eller möjlighet att blockera delar av internet för sina kunder.

– Vi håller fast vid vår utgångspunkt att våra kunder har rätt att fritt kommunicera och ta del av information över internet. Det är en viktig princip för det öppna internet att de som tillhandahåller internets infrastruktur inte ska hållas ansvariga för det innehåll som transporteras över internet, sade Mats Lundquist, affärsområdesansvarig för Bredbandsbolaget, till Dagens Media.

Den andel tittande som de illegala sajterna sväljer är ett stort problem för tv-branschen. Enligt flera branschföreträdare som Dagens Media har pratat med är de nya illegala streamingsajterna ett av de största framtidshoten. Sajter som Dreamfilm och Swefilmer konkurrerar med kanalernas egna reklamfinansierade play-tjänster samt deras premiumutbud via betalda video-on-demand-tjänster.

Tv-bolagen SVT, TV4-Gruppen, MTG TV, SBS Discovery och C More – deltar i aktionen mot de piratsajterna. De ingår i Film- och tv-branschens samarbetskommitté, som tillsammans med IFPI Sverige och Sveriges Videodistributörer, står bakom de juridiska åtgärderna mot Bredbandsbolaget.

LÄS DE ÖVRIGA ARTIKLARNA I DAGENS MEDIAS BEVAKNING OM KRIGET MOT PIRATSAJTERNA:

Prenumerant? Läs Dagens Medias tidigare artiklar om de nya illegala streamingsajterna:

Du som väljer att prenumerera på Dagens Media får tillgång till tidningens artiklar både på papper och digitalt. Här finns info om hur du som prenumerant läser tidningen digitalt.

 

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.